Şerbetçiotu altın madalya kazandırdı

Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 3 bin dekar alanda üretilen şerbetçiotu, ilçenin en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Şerbetçiotu altın madalya kazandırdı
Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 3 bin dekar alanda üretilen şerbetçiotu, ilçenin en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Avrupa'ya ihracat edilen ve bu nedenle Ot-Gül Kooperatifine "altın madalya" kazandıran şerbetçiotunun hasadı başladı.

1965 yılında ekimine başlanan şerbetçiotunun Türkiye'de birçok ilde denendiğini fakat en iyi otun Pazaryeri'nde yetiştiğini ve geçim kaynağı olduğunu belirten Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Kozpınar; "Hammadde olarak ürettiğimiz ve endüstriyel bitkilerden biri olan şerbetçiotu, unlu mamuller maya ve pastacılık sektöründe, ilaç sanayisinde yaygın olarak kullanılıyor" dedi.

Gerginliği azaltıcı, uykusuzluğa, iştahsızlığa ve hazımsızlığa karşı etkili olan şerbetçi otunun kilosu, Erkenci ve Ege çeşidi 5,35 lira, Erciyes 5,35 lira, Aroma ise 5,50 liradan alınıyor.

Şerbetçiotu üretimi yapan Mehmet Arı, 10 yıldır üretimini yaptıklarını ve daha kaynakları olduğunu ancak son iki yılda maliyetlerin artması ve fiyatların düşük olmasından dolayı gelir elde edemediklerini söyledi.

Sarmaşık gibi tırmanıcı özelliğe sahip olan ve yaprakları tam veya parçalı, çiçekleri açık yeşil renge sahip şerbetçiotu, Türkiye'de üretim yapan bira üreticilerine yönelik alım yapan kooperatife bağlı olarak sözleşmeli çiftçiye istihdam imkânı sağlıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52