Karbonhidrat yalancı mutluluk

Diyet yaparken, mucizevi karışımlar, popüler formuller ve maalesef kontrolsüz kullanıldığında hayati tehlikeye sebep olabilen bazı ilaçlara hiç gerek yok.

Karbonhidrat yalancı mutluluk
Ünlü diyetisyen Dilarak Koçak'tan insan sağlığı ile ilgili hayati uyarılar... Hürriyet Pazar’da başlayan “6 Diyetisyen 6 Diyet” dizisinin bu haftaki konuğu olan ünlü diyetisyenler Dilara Koçak önemli açıklamalar yapıyor.

"Her şeyden tüketip, miktarı küçültün" diyen Dilara Koçak’ın zayıflatan önerileri ise şöyle:

- Öğün alışkanlığı ve sosyal hayat dengesini kurun: Sosyal hayata göre yorulmadan uygulayabileceğiniz öğün saatleri belirleyin. Sosyal hayattan uzak bir diyet yarım kalmaya mahkûm.
- Yeterli su tüketin: Bedenimizin yüzde 70’i sudan oluşuyor ve suyun vücudumuzda pek çok görevi var. Günlük ihtiyacımız 2-2.5 litre.
- Sıvı kalorilerden uzak durun: Çay, kahve, meyve suyu, gazlı içecekler ile alkol tüketimine dikkat edin. Örneğin kremalı ve şekerli şurup içeren bir kahve bazen 200-300 kalori içmeniz sebep olur.
- Porsiyon miktarlarını azaltın, hareketi artırın: Bu diyetin en basit kuralı ve en çok işe yarayan formülü. Mucizevi karışımlar, popüler diyetler ve maalesef kontrolsüz kullanıldığında hayati tehlikeye sebep olabilen bazı ilaçlara hiç gerek yok. Her şeyden tüketip, miktarları küçülttüğünüzde biraz da hareketi arttırdığınızda kilo vermek çok kolay.
- Her gün aynı kahvaltıyı etmeyin: Metabolizmanızı hızlandırmak için kahvaltı çok önemli. Ancak sürekli aynı kahvaltıyı etmeyin. Bağırsak hareketlerinizin düzeni ve daha uzun süre tok kalmak için sabah mutlaka lif içeren seçimler yapın ve proteini eksik etmeyin.
- Basit karbonhidrat ve şekerin verdiği yalancı mutluluk tuzağına düşmeyin: Karbonhidratlar yendiğinde, serotonin artıyor ve tıpkı antidepresan etkisi gösteriyor. Ama bu durum sadecve 20 dakika sürüyor. Beyaz un, pirinç, meyve suyu ve şekerli gıdalar gibi basit karbonhidratları tam tahıllı seçimlerle değiştirin.
- Karabiberi bol kullanın: Karabiberde bulunan “piperin” hapşurma sebebi olmakla birlikte zayıflamanıza yardımcı da olabilir diye düşünülüyor. Kore’de yapılan yeni bir çalışmaya göre piperin yeni yağ hücrelerini bloke ederek yağlarla savaşıyor.
- Yulafı önemseyin: Diyette mutlaka yulaf olmalı. Sabah öğününde meyve, tarçın beraberinde süt veya yoğurtla tüketilmesi uzun süreli tokluk sağlar. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini artırır. Yulafın içindeki betaglukan bağışıklık sistemi için de önemli. B vitamini ve selenyumla birlikte kırışıklık önleyici olabileceğini gösteren çalışmalar da var.
- Uykuyu ihmal etmeyin: 4 saatten az uyuyan kadınlar, 300 kalori daha fazla yemek yiyor ve diğer güne yaklaşık 21 gramdan fazla yağ ile başlıyor. Yeterli uyku, karbonhidrat ve yağ isteğini durdurur.
hurriyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52