Domates ve karpuzla cildinizi güzelleştirin!

Yaz aylarında güneş lekelerine karşı en doğal yöntemin 'kırmızı meyve bakımı' olduğunu biliyor musunuz? Mutfağınızda bulunan domates, biber, karpuz gibi meyve ve sebzeler, cildin en iyi koruyucuları arasında yer alıyor.

Domates ve karpuzla cildinizi güzelleştirin!
Anneler, anneanneler haklı: "Yiyemediğin şeyi yüzüne sürmeyeceksin!" Eskiden evlerde kadınların doğal yöntemlerle, deneye yanıla buldukları güzellik formülleri, yeniden değer kazandı. Özellikle yaz meyve ve sebzeleri de bu ürünlerin hammaddesini oluşturmaya yardımcı oluyor. Güneş, D vitamini etkisiyle kemiklerimiz için ne kadar yararlıysa, cildimiz için zarar verici olabiliyor. Yüksek faktörlü koruyucu kremlere rağmen hem güneş hem de bilgisayar karşısında çalışmak, ciltte kalıcı lekeler bırakıyor. Cildinizi doğal yollarla ve pratik şekilde korumak isterseniz, mevsimine göre elinizin altındaki meyve ve sebzeler, yardımınıza hazır. Antalya ve Ankara'da cilt bakım uzmanlığı yaptıktan sonra İstanbul Levent'teki Loft Residence'ın spa'sını kuran Soydan, şimdi de Bebek'te kendi açtığı güzellik merkezinde çalışmalarını sürdürüyor. Soydan, yazın kuruyan ve lekelenen cildi canlandırmanın en iyi yolunun doğal yollardan geçtiğini söylüyor. Güneşe çıkmadan önce cilde koruyucu güneş kremleri ve losyonlar yerine mevsimine göre meyve ve sebzelerle yapılmış cilt maskelerini tavsiye eden Soydan, güneş sonrasında yıpranan cilt için ise yine doğal bakımlar öneriyor.
KIRMIZI MEYVELERDE LİKOPEN VAR
Soydan, yaz aylarının 'kırmızı meyve bakımları' mevsimi olduğunu söylüyor: "Cildi koruyucu ve besleyici özelliği olan likopen adlı maddenin en çok bulunduğu domates, karpuz, kırmızı biber (tatlı olan), çilek, kiraz, kırmızı greyfurt ve kuşburnu kullanarak doğal maskeler yapılabilir. Likopen, güçlü bir antioksidan. Bu kırmızı meyve ve sebzelerden yapılan maskeler de likopen açısından zengin özellikler taşıyor ve cildi hem lekelerden temizliyor hem de canlandırıyor." Siirtli olan, evlendikten sonra Van'da yaşamaya başlayan Soydan, Anadolu kültüründe kadınlar için pek çok güzellik sırrının da olduğunu hatırlatıyor. Böylece kendisi de cilt bakımı işine başladığında kozmetik ürünlerin yeterli olmadığını anlayınca da annesi ve teyzelerinin bitkisel formüllerini kullanmaya başlıyor. Siirt'te hamam kültürünün çok önemli olduğunu söyleyen Soydan, o yılları şöyle anlatıyor: "Hamam, Anadolu'da bir sosyal aktivite, her hafta gidilir. Kadınlar, hamamlarda birtakım kolay malzemelerle cilt bakımları yapar. Örneğin kil ve pirinç unu, Siirt'in vazgeçilmezi, kadınların en değerli hazineleridir."
Keten tohumuyla peeling yapın
"Bir tatlı kaşığı çekilmiş keten tohumunu, bir fincan suda haşlayın. Sonra bir tatlı kaşığı pirinç unu, bir tatlı kaşığı susam yağı ekleyin. Bu karışımı dairesel hareketlerle cildinize uygulayın. Haftada iki üç kez yapılabilir. Ciltteki ölü tabakayı atarak, besler."
Karpuz kabuğuyla cildi canlandırın
İnci Soydan'a göre karpuz kabuklarını atmamakta fayda var: "Bir dilim karpuz kabuğunu dolaba koyun. Uyumadan önce cildinizi temizleyip, karpuz kabuğunun iç yüzeyini yüzünüzde gezdirin. Yerçekimine karşı cildinizi ciddi şekilde toparladığını göreceksiniz."
Domates maskesiyle lekeleri temizleyin
Soydan, güçlü likopen içeren domatesin en bol olduğu yaz aylarında cildimizin en pratik yardımcısı olduğunu söylüyor: "Rendelenmiş bir küçük domatesi, likopen oranını artırmak için biraz pişirin. İçine bir çay kaşığı yulaf unu, bir tatlı kaşığı susam ya da zeytinyağı ekleyin. Bu karışımı yüzünüze sürün ve 20 dakika yatın. Bu maske, cildi güneş lekelerinden temizliyor."
Biberiyeyle saç bakımı
"Bir tatlı kaşığı biberiye yağı, iki yemek kaşığı zeytinyağı, iki yemek kaşığı susam yağı, iki yemek kaşığı badem yağı, bir tatlı kaşığı toz kil, bir yumurta sarısı, dört-beş damla sirke, dört-beş damla limonu blenderda çırpın. Bu karışımı saçınıza sürün, iki-üç saat sonra yıkayın. Haftada bir kez uygulayabilirsiniz. Saçlardaki kepeklenme, dökülme ve kırılmaya önlüyor."
Dut yapraklı maske
"Dört-beş dut yaprağını, iki yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı pirinç unu, bir tatlı kaşığı zeytinyağıyla blendera koyup macun kıvamına getirin. Bu karışımı cildinize, boynunuza, hatta tüm vücudunuza rahatlıkla uygulayabilirsiniz."
Nar ekşisi, tam bir antioksidan
"Nar ekşisiyle cildin drenajını artıran, sıkılaştıran güçlü bir antioksidan maskesi yapmak mümkün. Bunun için bir tatlı kaşığı nar ekşisi, bir çay kaşığı karbonat, dört-beş kaşık lavanta yağını karıştırıp, yüzünüze sürün. Beş dakika kadar masaj yapın."
Cildinizi doğal yollarla ve pratik şekilde canlandırmak isterseniz, evinizdeki kırmızı meyve ve sebzelerin yardımına başvurabilirsiniz.

Figen Yanık – Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52