Perakende Yasası seçim sonuna kaldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Perakende Yasası'nın 30 Mart'tan sonra Bakanlar Kurulu'na taşınacağını söyledi.

Perakende Yasası seçim sonuna kaldı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüm perakende sektörünü kapsayan düzenleme üzerinde çalıştıklarını, 30 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimi'nden sonra bu konuda TBMM'de yasal düzenleme yapılabileceğini söyledi. 

Bakan Yazıcı, yaptığı açıklamada, esnaf ve sanatkarların toplumun temel direği olduğunu, hükümet olarak toplumun tüm kesimleri için olduğu gibi bu alanda da çalışmalar yürüttüklerini belirtti. 

"Esnaf ve sanatkârların beklentisi AVM denen kanun tasarısı"
Esnaf ve sanatkar kesiminin hükümetten beklentileriyle ilgili daha önce bir strateji planı hazırladıklarını anlatan Yazıcı, "Bu strateji planının alt başlıkları çerçevesindeki bazı projeler uygulamada. Bunlar değişim, dönüşüm, destek programı, esnaf bilgi sistemi ve benzerleri ama bu kesimin beklentisi AVM denen kanun tasarısı" diye konuştu. 

Taslak seçimden sonra Bakanlar Kurulu'na taşınacak
Bakan Yazıcı, daha önce bu konuda çalışmalar yapıldığını dile getirerek, "Bu konuyla ilgili daha önce çalışma yapılmış ama bu defa bunun ismini değiştirdik AVM değil, Perakende Ticaretin Düzenlemesi Hakkında Kanun. Çerçeve kanun, 25-30 maddelik bir kanun. Bu kanunla ilgili çalışmayı epey zamandır sürdürüyoruz. Paydaşlarımızla toplantılar yaptık, paylaştık, tartıştık. Seçimden sonra arkadaşlar son bir kez daha beni bilgilendirecek. Sonra Ekonomik Koordinasyon Kurulu, oradan da inşallah Bakanlar Kurulu'na taşıyacağız" dedi. 

"Meclisten geçtiğinde tartışmalar minimize olacak"
Söz konusu kanunun genel hatlarıyla bir çerçeve çizerek tüm perakende sektörünü kapsadığını anlatan Bakan Yazıcı, şunları kaydetti: 
"Bilindiği gibi AVM denen mağazalar var, büyük mağazalar var, zincir mağazalar var. Bir de geleneksel perakende ticaret dediğimiz esnaf ve sanatkar olarak ifade ettiğimiz kesimin faaliyetini sürdürdüğü alan var. Perakende Ticaretin Düzenlemesi Hakkında Kanun bu alanlara ilişkin bir çerçeve düzenlemeyi öngörüyor. İnşallah bu yasal düzenlemeyi meclisten geçirmeyi başarırız. Perakende sektörüyle ilgili yasal düzenlemeyi meclisten geçirmeyi başardığımız takdirde de bu alandaki tartışmaları en azından minimize etmiş oluruz. Çünkü perakende sektörü gerçekten düzenlenmeye muhtaç bir alan ama bir yasaklama getirmeden, esnaf ve sanatkarımızın toplumdaki işlevini de düşünerek onların ticaretin dışında sosyal önemlerini de dikkate almak suretiyle elbetteki serbest piyasa ekonomik kurallarını da gözeterek bir çerçeve taslağı hazır. İnşallah başarırız." 

Bakan Yazıcı, esnaf ve sanatkarların günümüzde uygulamanın pratikteki temsilcileri olduğunu,  toplumumun temel direği olan bu kesimin mutlu olmasını da diledi. 

Perakende işletmelerin faaliyete geçişi kolaylaşacak
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun tasarısı taslağında, söz konusu kanunun, perakende işletmelerin açılış ve faaliyete geçiş işlemlerinin kolaylaştırılması, perakende ticaretin kaliteli ve standartlara uygun olarak serbest piyasa ortamında etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarına göre yapılması, perakende işletmelerin dengeli şekilde büyüme ve gelişmesinin sağlanması, üretici ve tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması, perakende işletmelerin faaliyetleri ile bunların üretici ve tedarikçilerle ilişkilerinin düzenlenmesini amaçladığı belirtildi. 

Bakan Yazıcı, taslağın, perakende işletmelerinin açılış ve faaliyetleri ile denetimlerini, perakende ticaretin düzenlenmesini, ayrıca bu kanunun uygulanmasında bakanlık, belediye ve il özel idareleri ile diğer idarelerin görev, yetki ve sorumluluklarını kapsadığı da kaydedildi. 

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2014, 14:58

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52