'Küresel perakendeci' kepenk mi kapatıyor?

Kim'in patronundan 'Carrefour'un yanı sıra yabancı bir market zinciri daha Türkiye'den çıkabilir' iddiası...

'Küresel perakendeci' kepenk mi kapatıyor?

Carrefour'un Türkiye'den çıkacağına dair söylentiler devam ederken, KİM Yönetim Kurulu Başkanı Erol Ersan, yerli market zincirlerinin rekabeti öğrendiğini söyledi. Ersan, "Maalesef yabancılar kârlarından fedakârlık yapamıyor. " dedi.

Türkiye'den çıkacağı söylenen Fransız Carrefour'un durumu henüz netlik kazanmamışken KİM Marketler Yönetim Kurulu Başkanı Erol Ersan, ilginç bir iddia daha ortaya attı. Ersan, gıda perakendeciliğinde yabancıların ilk beşte olmalarına rağmen istedikleri kârı elde edemediklerini belirtti ve Carrefour'un yanı sıra bir başka yabancının daha piyasadan çekilebileceğinin sinyallerini verdi. Ersan, kurumsal firmalarda girdilerin çok ağır olduğuna ve para kazanamadıklarına dikkat çekerek, yerel market zincirlerinin de artık bu işi profesyonel yaptığını, yerellerin kârlarından fedakârlık yapabildiğini fakat yabancıların bunu yapamadığı için tutunmakta zorlandıklarını söyledi. "Bizler maalesef bir araya gelip bir sinerji oluşturamıyoruz. Bu yüzden şimdiye kadar pazardaki ilk beşe yerli bir marka çıkamadı. Hızlı hareket etmeyi öğrendik." diyen Ersan, KİM olarak hedeflerini en kısa sürede ilk beşe girmek olarak açıkladı. Şimdi taklit edilme sırasının kendilerine geldiğine, yabancı zincirlerin de mahalle arasında market açtığına dikkat çeken Ersan, "Biz hafta içi, onlar ise hafta sonu iş yapıyor. Özellikle otopark imkanı sunmaları onlara avantaj sağlasa da yerliler de boş durmuyor ve yapılması gerekenleri yapıyor." dedi.

Sektörde agresif büyümesini sürdüren KİM Grup, 2011'de yüzde 24 büyüme açıklamıştı. Bu yıl büyüme rakamlarını yukarı çeken ve mağazalaşmaya önem veren grup, 20 gün içinde İstanbul'un dışında Kocaeli, Sakarya ve Tekirdağ'da yeni mağazalar açmak için kolları sıvadı. "Marmara Bölgesi'ne hakim olmak istiyoruz." diyen Ersan, ardından Anadolu'ya açılacaklarını kaydetti. Aralık ayına kadar toplam 73 mağazaya ulaşmak isteyen grup, 2013'e odaklandı. 2012'yi yüzde 25 büyüme ve yüzde 30 yatırımla kapatmak istediklerine vurgu yapan Ersan, yıl sonuna kadar aileye 400 yeni istihdam daha katacaklarını anlattı. Grup, yeni katılacak kişilerle beraber çalışan sayısını 2.500'e çıkaracak. Kuzey Irak'ta açacakları 3 mağazadan da bahseden Ersan, ilk mağazayı temmuz ayının sonunda Erbil'deki bir AVM'nin içinde açacaklarını söyledi. Grup, diğer market için Süleymaniye'yi düşünüyor. Yurtdışına açılan ilk market olduklarının altını çizen Erol Ersan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletin destek vermesi ile inanıyorum ki ihracatçımız çok büyük işler başaracak. Suudi Arabistan'daki marketlerde sadece dört Türk firmasının ürününü görebiliyorsunuz. Coğrafi olarak yakın olmamıza rağmen Suudi Arabistan sebze ve meyveyi Brezilya'dan alıyor. Bizim fiyatlarımız onlara çok yüksek kalıyor. Bu da ancak devletin desteği ile çözülecek bir sıkıntımız. Ortadoğu bölgesinde yakaladığımız Türk sevgisini yine yetkililerin teşviki ile fırsata çevirmek bizim elimizde."

'Hemşehrilerimden Hayır dua almak için Bitlis'e market açmadım' Aslen Bitlisli olan Erol Ersan, kardeşleri ile birlikte bu işe bakkallıktan geldiği için küçük esnafı korumak gerektiğini düşünüyor. Büyük şehirlerde bir şekilde iş yapan ama küçük şehirlerde tutunmak için çaba sarf eden esnafa destek için memleketine market kurmadığını söyleyen Ersan, "Bitlisli bakkallardan hayır dua almak istiyorum. Onların bedduasını almamak için memleketime market açmadım. Onun yerine okul, cami, hastane gibi hayır işlerinde hemşehrilerime faydam olsun istiyorum." dedi.
Zeliş Yıldıral - Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52