Gıda perakendeciliği daha istikrarlı büyür

Sabancı Holding Perakende Başkanı Haluk Dinçer, önümüzdeki 10 yılda gıda perakende sektörünün iki katına çıkacağını söyledi.

Gıda perakendeciliği daha istikrarlı büyür

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, "Normal şartlar altında 2014'te Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyüyeceğini düşünüyorduk. Bu son olan bitenlerle, kur ve faizlerdeki hareketlilik dolayısıyla büyümede aşağı yönde, enflasyonda yukarı yönde riskler var" dedi.

Basın mensupları ile düzenlenen toplantı ile bir araya gelen Dinçer, Türkiye ekonomisi, perakende sektörü ve grup şirketlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemde gelişmekte olan ülkelerde yavaşlama trendi görüldüğünü anımsatan Dinçer, bu yıl küresel ekonomide 3,6 oranında büyüme beklediklerini söyledi.

Dinçer, bu yıl dünya ekonomisinde Amerika'nın büyümede başı çekeceğine işaret ederek, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerin büyümesine katkı sunmaya devam edeceğini belirtti.

Türkiye ekonomisine ilişkin 2013 yılının Ekim ve Kasım aylarında belirledikleri şirket tahminlerinin yüzde 3,5 olduğunu belirten Dinçer, "Normal şartlar altında 2014'te Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyüyeceğini düşünüyorduk. Bu son olan bitenlerle, kur ve faizlerdeki hareketlilik dolayısıyla büyümede aşağı yönde, enflasyonda yukarı yönde riskler vardır. Bizim enflasyon beklentimiz yüzde 7,5 ve bunda da yukarı yönde risk görüyoruz" diye konuştu.

Perakende sektörünün Türkiye'de ciddi bir büyüme potansiyeli vadettiğini dile getiren Dinçer, "Tüm perakende sektörü bugün 280 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bunun içinde gıda ve gıda dışı var. Türkiye'nin demografik özellikleri çok kuvvetli. Genç ve hızlı büyüyen bir nüfusu var. Perakende için gelecek vadeden bir ülke" değerlendirmesini yaptı.

Perakende sektöründe önümüzdeki 10 yıla ilişkin beklentilerini aktaran Dinçer, "Gıda perakendeciliği daha istikrarlı büyür. Ortalama 6-7 büyümeyle önümüzdeki 10 yılda gıda perakende sektörünün iki katına çıkacağını öngörüyoruz. Tabi kendi içinde ciddi bir konsolidasyon olacaktır. Elektronik perakendeciliğinde de 3 kat bir büyüme öngörüyoruz. Bugün 20 milyar lira konuşulan pazar o günlerde 58 milyar lira olacak" ifadelerini kullandı.
aa.com.tr

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2014, 12:44

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52