Erzincan'ın maden suyu dünyaya açılıyor

Erzincan'da yapılan Kızılay Maden Suyu fabrikasının faaliyete geçmesi ile birlikte İran, Irak ve Azerbeycan’a ihracat yapılacağı açıklandı.

Erzincan'ın maden suyu dünyaya açılıyor

Türk Kızılayı tarafından Erzincan’da yapımı süren maden suyu fabrikasında çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Saniye de 18 litre mineralli su kapasitesine sahip olacak fabrikanın mart ayı itibari ile faaliyete geçmesi hedefleniyor. Son model üretim bandına sahip olacak fabrika 13 bin metrekare kapalı alana sahip olurken, toplam yatırım maliyeti yaklaşık 30 milyon TL. değerinde. Kızılay Erzincan Şube Başkanı Ferit Bayata, fabrikanın faaliyete geçmesi ile birlikte doğu Anadolu ve doğu karadeniz bölgesi başta olmak üzere, İran, Irak ve Azerbeycan’a Erzincan Maden Suyu’nu ihraç edeceklerini söyledi.

Bayata fabrika da yürütülen çalışmalar ile ilgili yaptığı açıklamada; “Erzincan’da yaklaşık 150 yıl önceden gelen bir maden suyu var. Türk Kızılayı’nın Afyon’daki maden suyu tesislerinin yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesi’nde de açılım yapalım, buradan da doğu ülkelerine bir ihracat olabilir diyerek yatırıma gidildi. Bu yatırımın bu aşamaya gelmesinde her şeyden önce Sayın Bakanımız Binali Yıldırım başta olmak üzere Genel Başkanımız Ahmet Lütfi Akar, Milletvekilimiz Sebahattin Karakelle ve diğer yetkililerimiz bu konuda çok büyük emeklerde bulundu. Teşekkür ediyoruz. Saztepe Mekii’nde saniye de 18 litre kapasiteli toplam mineral değeri 2 bin 348 olan zengin mineralli sular sınıfına giren bir suyumuz var. Kaynağa yaklaşık bin 400 metre uzaklıkta Erzincan - Erzurum Karayolu’nun 13. Kilometresindeki tesisimizi yapıyoruz. Afyon ve Erzincan’daki sular Türkiye genelinde zengin mineralli sular değerindedir” diye konuştu.

Fabrikanın dış cephe kaplamasının bitmek üzere olduğunu da ifade eden Bayata, 13 bin metrekare kapalı alana sahip tesisin çelik yapıda yaklaşık bin metrekarelik bölüm idari bina ve işçilerin kalabilmesi için planlandığını söyledi. Mekanik ve elektrik çalışmaları tamamlandığının altını çizen Ferit Bayata; “On gün içerisinde kapalı alanı kapatarak, ısınma sorununu hallettikten sonra 24 saat çalışmayı planlıyoruz. Makineler 38 TIR’la geldi. 2013 model üterim bantları burada. Yaklaşık değeri 5 milyon 400 bin euro, fabrikanın inşaat maliyeti yaklaşık 15 milyon euro. Türk Kızılayı şu an Erzincan’da yaklaşık 30 milyon TL’lik bir yatırımı takip ediyor. 28 Ocak tarihinde Alman teknik ekip gelecek, makine montajı yapılacak. Mart ayı itibari ile deneme üretimine başlamayı hedefliyoruz. Kızılay Erzincan Doğal Mineralli Su olarak geçecek. İki ürünümüz var, birinde Afyon Karahisar, diğerinde Erzincan yazacak. 5 yıldır Pazar araştırması yapıyoruz profesyonel bir ekiple. Sivas il sınırı ile doğu Anadolu ve doğu Karadeniz Bölgesi tamamen Erzincan’dan beslenecek. Aynı zamanda Kuzey Irak, İran’ın Kuzeyi, Tahran, Azerbaycan Bakü ve çevresine ihracatı planlıyoruz” diye konuştu.
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2014, 12:11

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52