Zeytinciler Brezilya seferinde

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, 2012 yılında hedef pazarları arasına aldığı Brezilya'ya çıkarma yaptı.

Zeytinciler Brezilya seferinde

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), 2012 yılında hedef pazarları arasına aldığı Brezilya'ya çıkarma yaptı. Zeytin ve zeytinyağı üreticileri, 2012 yılında zeytinyağı ithalatı 73.5 tona, sofralık zeytin tüketimi ise 103 bin tona ulaşan Brezilya'dan pay kapmak için ülkeyi kıskaca aldı.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, 2012 yılında hedef pazarları arasına aldığı Brezilya'da, 6-9 Mayıs 2013 tarihlerinde Sao-Paulo'da düzenlenen Feira APAS 2013 Fuarı'na info standla katıldı. Fuarda ZZTK'nın yanı sıra, üç tane Türk zeytinyağı ihracatçısı da stand açarak ürünlerini alıcılara tanıttı.

Fuar süresince standında günde ortalama 350 ziyaretçiye 5 çeşit zeytinyağlı yemeğin yanında sofralık zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptıran ZZTK ayrıca, 8 Mayıs 2013 tarihinde, Türkiye'nin Sao-Paolo Konsolosluğu ile Ticaret Müşavirliğinin katılımları ile Brezilyalı perakende zincirler ile ithalatçıların davetli oldukları bir resepsiyona da destek verdi.

ZZTK'nın yönünü Brezilya'ya çevirmesinde başlıca etken ise, 2003 yılında 21.4 bin ton düzeyinde olan Brezilya'nın zeytinyağı ithalatının 2012 yılında 73,5 bin ton düzeyine ulaşması ve sofralık zeytin tüketiminin ise 2003 yılında 31 bin ton düzeyinde iken 2012 yılında 103 bin tona yükselmesi olarak gösteriliyor. Zeytinyağında en önemli tedarikçi ülkeler Portekiz, İspanya, Yunanistan ve Arjantin iken, sofralık zeytinin yaklaşık yüzde 70'i Arjantin'den ithal ediliyor. Diğer tedarikçiler ise, İspanya ve Peru olarak sıralanıyor.

"BREZİLYA KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN BİR PAZAR"
Fuar'a ZZTK'yı temsil katılan ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş, Brezilya'nın, tarih ve kan bağları nedeniyle yakın olduğu Portekiz'in yanı sıra, İspanya, İtalya, Arjantin, Peru ve Şili gibi ülkelerden önemli miktarlarda zeytin ve zeytinyağı ithal ettiğini ifade ederek, "Ülkemizden yapılan ithalat maalesef çok sınırlı düzeylerde kalmış. Ülkede satılan ürünlerde son yıllarda Brezilya makamlarının da önemle üzerinde durdukları kalite sorunu söz konusu. Brezilya makamları, bu durumun farkına vararak geçtiğimiz yıl özelikle zeytinyağında tağşiş ve kalite sorunlarının önüne geçmek amacıyla analiz zorunluluğunu getirmiş. Brezilya ile ülkemiz arasında son yıllarda gelişen ikili siyasi, ticari ve kültürel ilişkiler zeytin ve zeytinyağı sektörümüz açısından da önemli fırsatlar oluşturuyor" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52