Toplum sağlığı tehdit altında!

Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, Bakanlar Kurulu Kararıyla NBŞ kota artışı yapılmasının, hem toplum sağlığını hem de pancar üreticisini tehdit ettiğini iddia etti.

Toplum sağlığı tehdit altında!

Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, sağlığa zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanan nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) kotasının Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 38 oranında artırıldığını belirterek, "NBŞ'lerin kotasının artırılması, sağlığımızı olumsuz yönde etkilediği gibi, pancar ekimini de geriletir. Şeker pancarı sektöründen geçimini sağlayan milyonlarca çiftçi mağdur olur" dedi.

Nişasta bazlı şekerlerin kotasının artırılmasına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı'nın 14 Mayıs 2013 tarihli ve 28647 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Şahin, pancar şekerinin sağlıklı olduğunu söyledi. Şeker pancarı üretimindeki girdilerin yüksek ve buna karşılık pancar alım fiyatının düşük olması nedeniyle çiftçinin pancar üretiminden istediği karı elde edemediğini dile getiren Şahin, insan sağlığına zararlı olan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve Nişasta Bazlı Şeker'e (NBŞ) karşı vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi.

'Soframda, Tarlamda, Ülkemde GDO ve NBŞ İstemiyorum' sloganı ile bu kampanyayı yürüttüklerini anlatan Şahin, NBŞ kotasının artırılmasını eleştirdi.

Herkesin günlük hayatta tükettiği birçok üründe NBŞ'lerin kullanıldığını söyleyen Şahin, şunları kaydetti:
"Kimse ben mısır şurubu tüketmiyorum demesin. İçtiğiniz kolada, meyve suyunda, gazozda, yediğiniz çikolatada, tatlıda, kekte, pastada, dondurmada kısacası yüzlerce üründe mısırdan elde edilen şeker kullanılıyor. Tüm dünya ülkelerinde sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklanan tatlandırıcılar, her yıl kota artışlarıyla ülkemize sokuluyor. Siklamat adı altındaki yapay tatlandırıcıların ise kanser yapıcı etkisi bilimsel olarak kanıtlandığından, Amerika ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülkede kullanımı yasak. AB müktesebatına göre uyum çerçevesinde Türkiye, bu gidişle çok yakın zamanda bir tatlandırıcı istilasına uğrayacak. Türkiye'de çikolatadan meşrubata kadar hemen her üründe Nişasta Bazlı Şeker kullanımı gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu tatlandırıcıların kullanılmasının artmasına bağlı olarak bazı hastalıklar da daha sık görülecek. Uzmanlar önümüzdeki yıllarda yapay tatlandırıcı kaynaklı hastalıkların ortaya çıkacağı uyarısını yapmaktadır. Şeker-İş Sendikası olarak NBŞ'lerin şeker pancarına alternatif olamayacağını defalarca kamuoyuna anlatmaya çalıştık. Şeker pancarından üretilen şeker sağlıklıdır."

Hükümetin bir an önce bu yanlıştan dönmesi gerektiğini ve pancardan şeker üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, Türkiye'deki şeker fabrikalarının yeteri miktar ve kalitede şeker üretim kapasitesine sahip olduklarını ifade etti.
haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52