Türk lezzeti Londra'yı fethetti

Londra'da Türk ailesi tarafından işletilen küçük bir kebapçı dükkanı dünyaca ünlü mekanları geride bırakarak şehrin en sevilen lokantalarından biri seçildi.

Türk lezzeti Londra'yı fethetti

Londra'nın güneyinde bir Türk ailesi tarafından işletilen küçük bir kebapçı dükkanı bir çok dünyaca ünlü mekanı geride bırakarak şehrin en sevilen lokantalarından biri seçildi.

12 yıl önce açılan Meze Mangal ünlü internet sitesi TripAdvisor'da Ritz, Barrafina ve Whits and Marcus Wareing gibi ünlü lokantaları geride bırakarak Londra'da müşterilerin en çok memnun kaldığı 7. lokanta olmayı başardı.

Meze Mangal'dan daha çok beğenilen yerler ise bir çoğu Michelin yıldızı sahibi olan Petrus, Gordon Ramsay Restaurant, Ledbury, La Gavroche, Da Palo's ve Goodman oldu.

Meze Mangal'ın sahipleri 43 yaşındaki Şahin Gök ve 45 yaşındaki erkek kardeşi Ahmet, 80'li yıllarda Karadeniz'den İngiltere'ye göç etmiş. İlk kebapçı dükkanlarını 1987 yılında güney Londra'nın Ladywell semtinde açmışlar. 2000 yılında lokantalarını şu anki yeri olan Lewisham semtine taşıyan Gök kardeşler başarılarını taze malzemelere ve samimi atmosfere bağlıyor.

Üç çocuk babası olan Şahin ''Biz bu kebapçıyı açtığımızda çevrede benzeri yoktu. Buralarda Türk yemeklerinin çok kötü bir şöhreti vardı. Döner kebaplardan yağ damlıyordu. Bunu değiştirmek, buranın halkına Türk mutfağının gerçekte nasıl olması gerektiğini göstermek istedik'' dedi.



Mangal Meze'de çoğunluğu sadece müşterilerine ayakta hizmet veren Lonra kebapçılarından farklı olarak masa örtüleri, çatal bıçak takımları ve şarap kadehleri bulunuyor. Ancak Şahin'e göre başarılarının asıl nedeni işlerini çok seviyor olmaları.

Şahin ''Bizim en büyük farkımız yüzlerimizdeki gülümseme. Ben işimi çok seviyorum. Eğer işini sevmezse bir insan, ne kadar iyi olduğunuzun hiç bir önemi kalmaz. Oturup müşterilerle muhabbet ediyorum. Tüm müşterilerim iki üç saat kalır zaten. Bizde zaman limiti yok'' dedi.

Mangal Meze'de bir kebapçıda aranılan herşey, hatta daha fazlası var. Ana yemekler 12 sterlin, yani 34 lira. Bu, listede bulunan diğer lokantaların fiyatları ile kıyaslandığında çok ucuz.

TripAdvisor adlı internet sitesi daha önce isimsiz yorumlara izin verdiği için eleştirilmişti. Meze Mangal'ın listede gerisinde kalan ünlü lokantalar da bu görüşte. Bazıları Meze Mangal'ın müşterilerinden pozitif yorumlar talep ederek sıralamadaki yerlerini yükselttiğini düşünüyor.

Ancak Şahin bunun kesinlikle doğru olmadığında ısrarlı; ''Ben listede olduğumuzu daha bir kaç ay önce bir müşteri söylediğinde öğrendim. Zaten bir kaç hafta önce kötü bir yorum da aldık. Sürekli öğreniyoruz.'' diyor.

Rakip lokantaların ise Meze Mangal'ın bu başarısını çok da iyi karşılamadığı anlaşılıyor. İki Michelin yıldızlı Marcus Wareing'in işletmecisi Dimitri Bellos ''Bana sorarsanız ben TripAdvisor falan kullanmıyorum. Bana göre İki Michelin yıldızı bir internet sitesinden çok daha güvenilir. Ama tabii aradığınız iyi bir kebapsa, neden olmasın'' dedi.

Listede Meze Mangal'ın altında bulunan ve bir yemeğin yaklaşık 170 liraya mal olduğu Michelin yıldızlı İtalyan restorantı Aspleys'in yöneticisi Pasquale Cosmai ''Benim yemekle ilgili standartlarım yüksektir. Başka insanların standartları elbette farklı olabilir. Bazı insanlar sadece bir hamburgerle tatmin olabilir'' dedi.
Bbc Türkçe

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52