'Etliye sütlüye' karıştığı için mi yandı?

Pankobirlik'un Konya'daki entegre tesis inşaatında çıkan yangın 40 milyon dolar zarara yol açtı.

'Etliye sütlüye' karıştığı için mi yandı?

Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, dün Konya'daki et ve süt entegre tesisi inşaatında çıkan yangınla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Konuk, Konya Şeker Fabrikası'nda düzenlediği basın toplantısında, yangın çıkan tesiste, 3 bini küçük baş olmak üzere günlük 4 bin 200 baş canlı hayvan işlenmesinin planlandığını, ancak yangınla bu planın biraz ötelendiğini söyledi.

Tesisin 2 bin ton da süt üretme kapasitesinin bulunduğunu belirten Konuk, "3 bine yakın insanımız çalışacaktı. Üreticinin en büyük sıkıntı yaşadığı pazar sorununu çözen bu kurum, bütün ürünlerde üreticisinin hep yanında oldu. Üretici, parasını alabileceği ve ürününü uygun fiyata satabileceği bir pazar bekliyordu, bunu maalesef öteledik" dedi.

Üreticiye de tüketiciye de sahip çıkacaklarını ifade eden Konuk, şöyle devam etti:
"Biz 'etliye, sütlüye karışacağız' dedik, karıştık. Bu kararımızda en ufak bir değişiklik yoktur. Çok daha güçlü geleceğiz. Zaten kurum sigortalıdır ve bizim ekonomik bir kaybımız söz konusu olmayacaktır. Biz sadece zamanı kaybetmiş olduk. Buraya dünyanın dört bir yanından temin ettiğimiz dünyanın en iyi makine teçhizatı alınmıştı. Bizim kaybımız, zaman kaybı. Bunun dışındaki kayıplar bizim kaybımız değildir. Asıl kayıp, üreticinin 1 yıllık süre kaybı, 3 bine yakın çalışacak insanın kaybı, tüketicinin sofrasına almak istediği helal ve hijyen ürünün kaybıdır."
Konuk, fabrikada aynı gün iki yangının çıktığını, birincisinin sabah saatlerinde büyümeden söndürüldüğünü ancak ikinci yangının çok kısa sürede fabrikayı kapladığını belirtti.

İlk deneme kesimi yapılacaktı
Yangının, tesisin et bölümünde çıktığını dile getiren Konuk, "Ortada 40 milyon dolara yakın bir hasar var. Yaklaşık 165 milyon dolara mal olan bir tesisti. Et entegre tesisinin yaklaşık dörtte üçünü kaybettik. Bu bir hasardır ama kurumun zararı değildir" diye konuştu.

Yangınla ilgili bütün ihtimalleri göz önünde bulundurduklarını aktaran Konuk, Başbakan Erdoğan'ın katılacağı toplu bir açılış ve temel atma programı planladıklarını, yangının bu programın öncesinde çıktığını ifade etti.

Yangın çıkmadan önce, tesiste ilk deneme kesimini yapmaya hazırlandıklarını aktaran Konuk, şunları kaydetti:
"Panagro'yla biz sadece ette bu piyasanın yüzde 15'ine müdahil olacaktık. Bunun ciddi bir rakam olduğunu düşünüyorum. 'Bu bir rekabetin sonucudur' demeyi doğru da bulmuyorum ama Anadolu'nun deviniminden rahatsızlık olduğunu da biliyorum. Rekabet ediyoruz, burada varız, var olmaya da devam edeceğiz. Bizim hiçbir kaygımız yok."
Dün, Konya Şeker A.Ş'nin iştiraki Panagro Tarım ve Hayvancılık A.Ş'ye ait merkez Meram ilçesi Kaşınhanı Mahallesi'nde bulunan Et ve Süt Entegre Gıda Kompleksi'nin inşaatında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıkmış ve yangın güçlükle kontrol altına alınabilmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52