İkbal 20 restoran açacak

İkbal Gıda AŞ Genel Müdürü Sedat Patlar, Afyon'daki fabrikanın kapasitesini 25 milyon euroluk yatırımla 3.5 kat artırma çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

İkbal 20 restoran açacak
İkbal Gıda AŞ Genel Müdürü Sedat Patlar, tam kapasite çalıştıklarını, yeni tesisle birlikte kapasitelerinin 3.5 kat artacağını söyledi. Parlar, 30 olan restoran sayısını da 50'ye çıkaracaklarını anlattı.

Son dört yıl içinde en ciddi büyüyen firmalar arasında yer aldıklarını dile getiren Sedat Patlar, "2008 yılında yüzde 64 büyüdük. Kriz yılı olan 2010'da yüzde 14 büyüdük. Bu yılın ilk 6 ayında ise pazar payımızı yüzde 22 oranında artırdık" diye konuştu.

Şu anda tam kapasite çalıştıklarını anlatan Patlar, bu nedenle Afyon'daki fabrikanın kapasitesini 25 milyon euroluk yatırımla 3.5 kat artırma çalışmalarına başladıklarını açıkladı. Patlar, bu çalışmaları 2013 yılında tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Restoran sayısı 50'ye ulaşacak

Et üretim tesisleriyle, başta sucuk ve pastırma alanında faaliyet gösteren gruplarının aynı zamanda 30 restoranla hizmet verdiğini belirten Patlar, 2012 yılına kadar 20 restoran daha açarak bu sayıyı 50'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Özellikle Türklerin yoğun yaşadığı İngiltere, Belçika gibi birçok yabancı ülkeden teklif aldıklarını ancak işlenmiş et ihracatına izin verilmediği için ürünlerini ihraç edemediklerini aktaran Sedat Patlar, "Ancak orada üretim yaparak bunu yapabiliriz. Eğer ihracatın önü açılırsa satışlarımız en az yüzde 50 oranında artar" dedi.

Aynı zamanda lokum üretimi de yaptıklarını kaydeden Patlar, 50 çeşit lokum ürünlerinin dış hatlar terminali olan tüm havalimanlarında satıldığını belirterek, lokum satışlarından 3.5 milyon euro gelir elde ettiklerini kaydetti.

Ramazan sönük geçti

Özellikle son üç ayda Türkiye tüketim pazarında bir daralma yaşandığına işaret eden Patlar, "Buna bağlı olarak bu yılki ramazan ayı da geçmiş yıla göre daha sönük geçti. Normalde ramazanda satışlarımız yüzde 35 oranında artarken bu yıl ise yüzde 25 oranında arttı" dedi.

Bayramdan sonra et fiyatlarında 1 ila 2 lira arasında düşüş olacağını belirten Patlar, ramazandan dolayı ete olan talebin arttığını, buna karşın ithal ette gümrük vergilerinin yükseltildiğini belirterek "Yerliler bunu fırsat bildiler. Şu anda karkas etin kilosu 16 lira civarında. Ancak eylül ayında bu rakam 1-2 lira daha düşerek 14 liraya kadar inebilir" diye konuştu.

"İkbal" adını Atatürk koydu

İkbal'in kurucusu Salim Usta, yemek sanatını 1900'lü yılların başında Yıldız Sarayı‘nda aşçı yardımcılığı yaptığı sıralarda öğrenmiş. 1922'de kardeşleriyle beraber memleketi Afyon'da "Zümrüt" adıyla küçük bir lokanta açarak kendi işini kuran Salim Usta, 1934 yılında Atatürk'ün Afyon'u ziyaretinde için hazırladığı yemeklerle Ulu Önder'in dikkatini çekmiş. Yemeği ve sofrayı çok beğenen Atatürk, Salim Usta'yı çağırıp "Sen böyle gidersen bahtın çok açık olur. Lokantanın adını da bahtı açık anlamına gelen İkbal olarak değiştir" deyince Zümrüt, İkbal olmuş.

Leyla İlhan – Dünya

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52