Pişmaniye artık Afrikalı olacak

Kocaeli'ye gelen Kongolu işadamları pişmaniyeyi tattı ve ülkelerinde üretmek için incelemelerde bulundu.

Pişmaniye artık Afrikalı olacak
Adına festival düzenlenen, uzunluğuyla Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alan, Osmanlı döneminde İzmit’te üretilen saray tatlısı pişmaniyenin Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde üretilmesi için çalışma başlatıldı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Kocaeli Sanayi Odasının (KSO) iş birliğiyle düzenlenen firma eşleştirme etkinliğine katılmak üzere Kocaeli’ye gelen Kongo Demokratik Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Federasyonu (FENAPEC) üyesi firmaların temsilcileri, İzmit’in tescilli ürünü pişmaniyenin imalatıyla ilgili olarak pişmaniye üreticilerinden bilgi aldı.
İzmit’te bir imalathaneyi ziyaret eden heyet, ülkelerinde üretime ilişkin gerekli koşullar, ham madde ve ürün çeşitleriyle ilgili incelemelerde bulundu, heyetteki yatırımcılar ilk defa pişmaniye tatma imkanı buldu. FENAPEC Başkanı Jean Pierre Mbuku Mbumba, Türkiye’de önemli firma ziyaretlerinde bulunduklarını, ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli firmalarla temas kurduklarını söyledi.
Mbumba, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki alanlar kullanılarak Türk firmalarının üretim yapması yönünde iş birliği düşünceleri olduğunu, teknoloji transferi noktasında da beklentileri bulunduğunu kaydetti. Özellikle pişmaniye üretilen bir fabrikanın Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde olmasının çok uygun olacağını bildiren Mbumba, şöyle konuştu: "Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde bir Türk tatlısının, Türk lezzetinin üretilmesi konusunda talebimiz var. Pişmaniyeyi ilk defa tattık, böyle bir şeye ihtiyacımız varmış, çok hoşumuza gitti. Babadan oğula geçen lezzeti Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne taşıyalım, bu tatlıyı Afrika kıtasında da tanıtalım, buna hazırız. Türk girişimcilerle bunun adımını hemen atabiliriz. Bagajımızda yer var, mümkünse malzemeleri hemen alıp gidelim, imalathaneyi kuralım."
"Hayırlısıyla Afrika’ya gideceğiz"
Pişmaniye imalatçısı Kenan Akbaş da bir firma adına yaptıkları fason üretimle ürünlerini başta Avrupa ülkeleri, Amerika, Japonya ve İsrail olmak üzere dünyada 37 ülkeye taşıdıklarını, bu ziyaretin ardından da Afrika kıtasında imalat fırsatını değerlendirmek istediklerini bildirdi. Akbaş, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden gelen heyet çok memnun oldu, yatırım yapmak üzere bizi ülkelerine davet ediyorlar. Temaslarımız sürecek, hayırlısıyla oraya gideceğiz" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Pişmaniye, Kosgeb, FENAPEC

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52