Gıda Hattı'na telefon yağıyor

Tüketicilerin gıdayla ilgili şikayetlerini almak ve bunlara çözüm üretmek amacıyla kurulan ''Alo Gıda 174'' telefon yağıyor...

Gıda Hattı'na telefon yağıyor
Tüketicilerin gıdayla ilgili şikayetlerini almak ve bunlara çözüm üretmek amacıyla kurulan ''Alo Gıda 174'' hattına ilgi artıyor. Hatta 1 Ocak-15 Mart 2012 tarihleri arasında 45 bini, kurulduğu 2009'dan beri ise 600 bini aşkın telefon geldi. Hatta sene başından beri yapılan 45 bin 277 arama neticesinde, 7 bin 672 başvuru kayıt altına alındı, bunların 5 bin 899'u sonuçlandı.
Başvurularda işletme faaliyet alanlarına göre ilk üç sırayı 3 bin 15 ile satış yeri (yüzde 42), 2 bin 727 ile üretim yeri (yüzde 38), bin 403 ile toplu tüketim yeri (yüzde 20) aldı.
Ürün gruplarına bakıldığında ise tahıl, un ve unlu mamuller bin 392 (yüzde 29), et ve et ürünleri 882 (yüzde 19) ve tasnif dışı gıdalar 415 (yüzde 9) kez şikayet edildi.
Gıda Hattı'na gelen başvuruların yüzde 83'ünü ihbar ve şikayetler, yüzde 13'ünü bilgi alma, yüzde 4'ünü gıda zehirlenmesi başvuruları oluşturdu.
Hatta en fazla başvuru yapılan 10 il ise sırasıyla İstanbul (1852), Ankara (539), Antalya (517), İzmir (403), Bursa (277), Konya (231), Adana (163), Kocaeli (135), Gaziantep (132) ve Kayseri oldu.
Cezai işlem uygulamaları
Sene başından beri sonuçlanan başvurulara bakıldığında, denetimler neticesinde 5 bin 248'inde (yüzde 89) cezai işlem uygulanmazken, 651'inde (yüzde 11) cezai işlem uygulanmasına karar verildi.
Cezai işlemlerin 625'i idari para cezası, 18'i üretim ve faaliyetten men, 8'i de cumhuriyet savcılığına suç duyurusu olarak gerçekleşti.
Alo 174 Gıda Hattı'na genel olarak ''gıda üreten ve satan işletmelerde hijyen kurallarına aykırı faaliyet, ürünlerin içinden yabancı madde çıkması, ürünlerin etiketlerinde yeterli bilgi bulunmaması, bazı etiketlerin haksız rekabete neden olan ifadeler içermesi, son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin satılması, gıda zehirlenmesi şüphesi, izinsiz gıda satışı'' konularında şikayetler geldi.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker,

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52