Keşkek UNESCO korumasına girecek

Bali'de 22-29 Kasım'da yapılacak UNESCO toplantılarında Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girecek 84 aday ile birlikte keşkeğin adaylığı da görüşülecek.

Keşkek UNESCO korumasına girecek
Türkiye’de bir çok ilde düğün, cenaze, asker uğurlama gibi toplumsal olaylarda gelenek olarak ikram edilen keşkeğin, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmesi için yapılan başvuru, 22-29 Kasım’da Endonezya’nın Bali kentinde yapılacak toplantılarda karara bağlanacak. Yine aynı listede yer alması amacıyla nazar boncuğu için yapılan başvuru ise, dosyanın tam hazır olmaması nedeniyle şimdilik geri çekildi.

Bali’deki toplantılarda, dünyanın dört bir yanından listeye alınmak için 84 başvuru geldi.

UNESCO’nun söz konusu listesinde, kayda geçmiş 80 ülkeden 216 somut olmayan kültürel miras bulunuyor.

UNESCO’nin ilgili komitesi, daha önceki yıllarda "Kırkpınar", "geleneksel sohbetler", Karagöz", "Meddahlık", "Mevlevi Semahı" ve "Aşıklık" geleneklerinin Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınmasını kararlaştırmıştı.

Türkiye’nin gelecek seneki toplantılara, Aşure ve Mesir’in listeye alınması içini başvuruda bulunması bekleniyor.

UNESCO bünyesindeki Somut Kültür Mirası temsili listesi dışında, bir de aynı konuda "Acil Koruma Gerektiren Liste" bulunuyor.

Bu yılki toplantılarda, sözkonusu listeye gidebilmek için 15 ülkeden 23 somut olmayan kültür mirası aday olarak gösterildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52