Raftaki ürüne sanal kimlik geliyor

Türkiye'de gıda güvenliği konusunda yeni bir dönem başlatacaklarını söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Marketteki ürünün hangi şehirde, ne şekilde üretildiğini tek tuşla izleyeceğiz" dedi.

Raftaki ürüne sanal kimlik geliyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yeni projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin AB gıda güvenliği politikalarıyla yüzde 100 uyumlu hale geleceğini ifade eden Eker, "5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde 13 Aralık'ta 30 yönetmelik çıkmış olacak. Böylelikle AB'nin tüm gıda güvenliği politikalarıyla uyumlu hale geleceğiz. Brüksel'le Bursa gıda güvenliğinde aynı standartlara tabi olacak" dedi. Market raflarındaki ürünlere sıkı takip geleceğini de söyleyen Eker, yeni projeleri hakkında şunları söyledi: "Market raflarındaki ilk çıkış yerine, hammaddesine varıncaya kadar geriye doğru izlenmesini sağlayacak sistemi hayata geçiriyoruz. Yumurtalarda bunu başlattık. Üzerindeki numaralardan tek tuşla hangi şehrin hangi ilçesinde, ne şartlarda üretildiğini görebiliyoruz. Yönetmelik çıktığında hayvansal ürünleri üreten işletmelere onay zorunluluğu getiriyoruz. Kurulmadan önce bakanlıktan onay almaları gerecek. Mevzuata uymazsa faaliyeti durdurulabilecek. Çünkü insana hastalık bulaştırma riski en çok bu ürünlerde." 75 KİMYASAL İLAÇ YASAKLANDI

Meyve ve sebzelere yönelik geriye dönük izleme sisteminin geleceğini de vurgulayan Eker, "Zirai ilaçlara reçete zorunluluğu getirdik. Ayrıca dünyada riskli olduğu belirtilen 75 kimyasal ilacın kullanımını Türkiye'de yasakladık" dedi. Öte yandan Türkiye'de asla GDO'lu üretim olmayacağının altını çizen Eker konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu hükmü bizzat ben eklettim. Bilimsel çalışmalar dahi kontrol altında. Tarımsal üretimin genlerinin bozulmasına asla izin vermeyiz. Eskiden GDO'lu ürünlerin gümrükten girişi beyana tabiydi. Adam, "GDO yok" diyorsa sen o ürünü gümrükten geçirmek zorundaydın. Şimdi AB'den bile sıkı bir yönetmeliğimiz var. Bunda benim GDO konusundaki katı duruşumu görebilirsiniz."

VAN'A YEM YARDIMI YAPILACAK

Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvanı ölen vatandaşlara başlattığı desteğin ardından şimdi de yem yardımını devreye sokuyor. Aralık ayından itibaren, büyükbaş hayvan için 400 lira, küçükbaş hayvan içinse 60 lira hayvan başına aylık yem desteği verilecek.

BAKAN EKER SABAH'A KONUK OLDU

Sabah Gazetesi'nin konuğu olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve beraberindeki heyeti SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, Ankara muhabirleri Hazal Ateş, Hamdi Ateş ve Burcu Çalık ağırladı.

Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52