Kerebiç Ramazan sofralarını tatlandırıyor

Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofraların vazgeçilmezi oldu.

Kerebiç Ramazan sofralarını tatlandırıyor
Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofraların vazgeçilmezi oldu. Mersin’de uzun yıllardır kerebiç üretimi ve satışı yapan Kerebiççi Oğuz’da, 15 kadın sabahtan akşamın geç saatlerine kadar kerebiç yapıyorlar. Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofraların vazgeçilmezi oldu.  

Mersin’de uzun yıllardır kerebiç üretimi ve satışını yapan Kerebiççi Oğuz, Ramazan ayında üretimi 2 kat artırdı. Her gün 15 kadın sabahın erken saatlerinde başladıkları kerebiç yapma işlemini, akşama kadar sürdürüyor. Kerebiçin yanında mamul üretimi de yapan kadınlar, günde binlerce kerebiç yapıyorlar. Üretimi yapan 15 kadından biri olan ve 10 yıldır kerebiç işini yapan Fatma Serin, Ramazan ayı dolayısıyla çalışmalarının 2 katına çıktığını söyledi. Kerebiçin Ramazan’a özgü çok lezzetli ve faydalı bir tatlı olduğunu kaydeden Serin, “Kerebiç su, irmik ve yağın karışımıyla oluşur. İçli köfte şekline getirilerek yapılan kerebiçin içine fıstık veya ceviz koyarak tavalara diziyoruz. Daha sonra odun ateşinde bir saat pişirdikten sonra özel kaymağımızla servis yapıyoruz.” dedi.

Ramazan  ayında kerebiçe yoğun talebin olduğunu vurgulayan Serin, “Çünkü kerebiç Ramazan’a özel bir tatlıdır. Ramazan ayında bölgemizde sofraları kerebiç tatlısı süslüyor. Bu  ayda çok yenilen bir tatlıdır. Bundan dolayı herkes severek yiyor. İçerisine koyduğumuz ceviz veya fıstık birer besin deposudur. Ayrıca yine içine koyduğumuz irmikte buğday olduğu için onunda besin deposu yüksek.” diye konuştu. Kerebiçin köpüğü hakkında da bilgiler veren Serin, “Köpüğün yapılmasında çöven kökünü kullanırız. Bu kök önce iyice yıkandıktan sonra 3-4 saat  kaynatılır. Su kahverengini alınca su süzülür. Süzdükten sonra soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra da çırpma makinesiyle iyice çırpılır. Soğuyan su çırpınca beyaz köpük halini almaya başlar. Sonra sıcak şerbeti dökmeye başlarız ve beyaz köpük halini alır.” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2014, 17:23

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52