Tüketici bu uygulamayı biliyor mu?

Yeni uygulamayla tüketiciler meyve-sebzenin nerede ve nasıl üretildiğini, sisteme ne zaman bildirildiğini ürün künyesinden öğrenebiliyor.

Tüketici bu uygulamayı biliyor mu?
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sebze ve meyvelerin nerede ve nasıl üretildiği gibi bilgileri içeren ürün künyelerinin perakende satış noktalarında yer almaya başladığını bildirdi.

ÇAĞDAŞ UYGULAMALAR ÇERÇEVESİNDE YENİDEN DÜZENLENİYOR
Bakan Yazıcı, sebze ve meyve ticaretini çağdaş uygulamalar çerçevesinde yeniden düzenlemek amacıyla hazırlanan ve kamuoyunda “Hal Kanunu” olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 2012 yılı başında hayata geçtiğini hatırlattı.

''GEREKLİ DEĞİŞİKLİKLERİ YAPTIK''
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şunları kaydetti: “Sektöre yönelik önemli değişiklikler ve köklü dönüşümler içeren Hal Kanunu’nun getirdiği bu yeniliklerin uygulamaya geçirilmesi noktasında, özellikle meslek mensuplarımızın ve diğer ilgililerin yapılan düzenlemelere uyum sağlayabilmeleri için birtakım geçiş süreçleri öngördük. Bu dönemde, yine ilk kez 5957 sayılı Kanunla birlikte uygulamaya aldığımız Hal Kayıt Sistemi’nde sektörün ihtiyaç duyduğu gerekli değişiklikleri yaptık, Sistemi çok daha hızlı ve kullanışlı bir hale getirdik. Bu süreç sonunda, Kanunun öngördüğü adeta devrim niteliğindeki uygulamaları da devreye almaya başladık.”

''UYGULAMA MARKETLERİN ÇOĞUNDA HAYATA GEÇTİ''
Hal Kayıt Sistemi’nin bütün unsurlarıyla uygulamaya geçirilmesiyle birlikte, bu Sistem üzerinden üretilen ürün künyelerinin de perakende satış noktalarında vatandaşların hizmetine sunulmaya başlandığını belirten Yazıcı: “Ürün künyeleri, sebze ve meyve ticareti yapan kişilerin bu işlemlerini Hal Kayıt Sistemi’ne beyan etmeleri sonucunda oluşuyor. Ürün künyesi uygulaması marketlerin çoğunda hayata geçti. Sebze ve meyveler için adeta bir kimlik vazifesi gören bu künyeler, ürünlerin kasalarının üzerinde yer alıyor. Artık tüketicilerimiz ürünün nerede ve nasıl üretildiği, sisteme ne zaman bildirildiği gibi bilgilerin tamamını ürün künyesinden öğrenilebilecek. Örneğin, domates gerçekten Ayaş domatesi mi, organik olarak mı üretildi, taze mi, tüketicilerimiz tüm bu soruların cevabını ürün künyesinden öğrenebilir.
Tüketicilerimiz, ürün künyesinde yer alan künye numarasını Hal Kayıt Sistemi üzerinden sorgulayarak satın alacağı ürünler hakkında daha detaylı bilgilere de ulaşabiliyor. Ürün künyesi uygulaması ile, tüketicilerimizin tercih haklarını koruma altına almış olduk, kaliteli üretimin önünü açtık. Bu uygulamanın diğer perakende satış noktalarında da bütünüyle hayata geçmesini hedefliyoruz” dedi. Bakan Yazıcı, bir ürün künyesi örneğini de kamuoyuyla paylaştı.

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2014, 14:32

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52