Ege otlarını internetten satıyorlar

Ege Bölgesi'nde yetişen yüzü aşkın ot çeşidi, son dönemde ünlü şeflerin tarifleri içinde yerini almaya başladı. Yöre insanı internet üzerinden kendilerine ulaşanlara ot toplayıp gönderiyor.

Ege otlarını internetten satıyorlar


Akdeniz mutfağının özel lezzetlerini sunan yabani otlar, şubat ayının sonunda yağışların başlamasıyla verimli topraklarda yeşeriyor. Salatası, haşlaması, zeytinyağlı ve etli yemekleri yapılan otlar, son dönemde ünlü şeflerin sos ve tatlı tarifleri içinde dahi yerini almaya başladı.

Sağlıklı yaşam kültürü ve Akdeniz mutfağına olan ilginin artmasıyla kültürü alınarak tarımına da başlanan Ege otları, bölgede kırsal kesimde yaşayan çok sayıda kadının geçim kapısı oldu.
Oteller ve restoranlar için topluyoruz

Ot kültürüne ilginin artmasında etkisi bulunan festivallerden Alaçatı Ot Festivali'nin katılımcıları arasında yer alan Çeşme'nin Germiyan köyü sakinlerinden Nuran Erden, oteller ve restoranlardan yoğun talep aldıklarını, sipariş üzerine ot topladıkları günler olduğunu vurguladı.

İnternetten ot gönderiyorlar

Çeşme'deki köylerde oturan çok sayıda kadının geçimini, topladıkları otlardan sağladığını, semt pazarlarında kısa sürede tükenen otlara İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerden de talepler geldiğini anlatan Erden, internet üzerinden kendilerine ulaşanlara ot toplayıp göndermeye çalıştıklarını söyledi.
Londra ve Tokyo'da ot menüleri

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Eğitmen Şefi Tolga Kamiloğlu da, Ege otlarına ilgi nedeniyle kültüre alınan çok sayıda türün tarımına başlandığını ve otların ticari değerini artırdığını dile getirdi.

Turp otu, radika ve ebegümecinin salatasının yapıldığını, arapsaçı ve şevketi bostanın ise et yemekleriyle kullanıldığını anlatan Kamiloğlu, üniversite olarak başlattıkları bir programla Ege köylerini gezerek eski tarifleri bir kitapta topladıklarını bildirdi.

İlk etapta Londra ve Tokyo'da franchise yöntemiyle açılan "West Aegean" (Batı Ege) restoranlarındaki şeflere bu tarifleri gönderdiklerini anlatan Kamiloğlu, "Tüm dünyada ağır yemeklere ilgi azalıyor. Fransız mutfağı gerilerken İtalyan mutfağının yükselişinin arkasında taze sebze meyve kullanımı var. Türk mutfağı da otlarıyla bu süreçte ön plana çıkabilir." diye konuştu.
Kaynak: trthaber.com

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2017, 14:36

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52