Dondurmacılık erimemeye çalışıyor

Eskiden elle uzun zaman ve çaba harcayarak yapılan dondurma makineleşmenin yaygınlaşması ve teknolojinin gelişmesi sonucu el yapımı dondurmacılar ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Dondurmacılık erimemeye çalışıyor
Yazın sıcak günlerinde iç ferahlatan ve ağzı tatlandıran el yapımı dondurmaları yapan dondurmacılar, fabrikasyon tipi dondurmalar karşısında ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Ağzı tatlandıran, sıcak yaz günlerinde içi ferahlatan ve bu gün çok değişik aromalardan yapılan dondurmanın tarihi çok eski. Süt, süt kaymağı, şeker, damla sakızı ve tatlandırıcı hoş kokuların belli oranda karıştırılıp bir kap içinde sürekli karıştırılarak yapılan dondurucu bir yiyecek olan dondurmanın, sade olanının yanı sıra meyveli, çikolatalı ve vanilyalı gibi çeşitleri de yapılıyor. Geçmişte dondurma karışımı tatlandırıcılarla birlikte, çevresine tuz, kar veya buz konulmuş bir kaba dökülerek yapılırdı. Kabın içersindekiler bir el manivelası ile dondurma donuncaya kadar çalkalanır, dövülür, böylece dondurmanın havayı emmesi ve buz kristallerinin istenen boyutlarda olması sağlanırdı. Sakız gibi uzayan dondurma, kolay kolay erimeyen bir durum aldıktan sonra etrafı kar veya buzla beslenmiş bir soğuk kabın (tahta fıçının) içinde muhafaza edilir, yenileceği zaman kabdan alınarak servis yapılırdı.

Makineleşmenin yaygınlaşması ve teknolojinin gelişmesi sonucu bu gün dondurma çeşidi artarken, dondurma yapımında yoğun emeğin yerini yoğu teknoloji aldı. Bu gün el yapımı dondurmalar, yerli fabrikasyon tipi dondurmaların, yerli fabrikasyon tipi dondurmalar da, yabancı markaların karşısında ayakta kalma mücadelesi vermesine karşın pek fazla şansları yok gibi görünüyor.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52