IBM’den restoranlara yeni çözümler

Satış eğilimlerinin belirlenmesi, müşteri alışkanlıklarının izlenmesi, fiyat ve ürün promosyonlarının planlanması ve operasyonların hızlandırılmasında analitik çözümler, restoranlar için sayısız avantaj sağlıyor.

IBM’den restoranlara yeni çözümler
Giderek karmaşıklaşan sistemde, veri miktarının hızla artması ve rakiplerden bir adım önde olma gereksinimi son dönemde iş analitiği optimizasyonu araçlarını şirketlerin odak noktalarından biri haline getiriyor. İş süreçlerini iyileştirmek amacıyla bu çözümlere yönelen işletmelere örnek olarak restoranlar gösterilebilir. IBM'in iş analitiği yazılımlarını kullanan restoranlar satış hedefleri, gelirleri ve müşteri promosyonları da dâhil olmak üzere, pek çok operasyonlarını etkili bir şekilde izleme fırsatı buluyorlar.

Analitik kullanan restoran yöneticileri ayrıca en çok satılan yemekleri belirleyebiliyor ve böylece daha doğru siparişler alabildikleri gibi gereksiz yiyecek israfının da önüne geçebiliyorlar. Analitik çözümlerinin restoranlar için sağladığı bir diğer avantaj ise gün boyu restoranlarda doğru saatlerde, doğru sayıda personelin çalışmasını sağlayabilmesi ve yoğun saatlerde müşteri hizmetlerini geliştirebilme olanağını yaratması.

İş analitiği yazılımlarını kullanarak önemli avantajlar elde eden restoranlardan bir tanesi de 1997 yılında kurulan ve şu anda İngiltere, İrlanda, Portekiz ve Orta Doğu’da 68 şubesi bulunan YO! Sushi restoran zinciri. IBM’in iş analitiği sistemini kullanan YO! Sushi, bu sistem sayesinde karmaşık verilerin kodunu çözebiliyor ve operasyonlarında en fazla etkiye sahip olan satış eğilimlerinin tahmin edilmesine yardımcı oluyor. Satış tahminleri sayesinde tek tek tüm restoranlardaki satışları daha iyi görebilen YO! Sushi böylece, müşterilerin alışkanlıklarını izleyebiliyor, fiyat ve ürün promosyonlarını yoğunluklara göre planlayabiliyor.

IBM Türk İş Analitiği Satış Yöneticisi Özgür Yiğit konuyla ilgili olarak: “Mobil cihazlardan, işyerlerinden ve erişim olan her yerden ulaşabilen ve analitik süzgecinden geçirilen bilgilerin yönetim mekanizmalarının karar verme süreçlerine dâhil edilmesi çok önemli bir avantajdır. Bugün bu sayede, değişik sektörde faaliyet gösteren pek çok kurum iş performanslarını daha iyi anlayarak maliyetlerini yönetme imkânı bulabiliyorlar” diye konuştu.

Son beş yılda analitik yeteneklerini geliştirmek üzere 24 satın almaya 14 milyar dolar yatırım yapan IBM’de yalnızca analitik konusuna odaklanan 8.000 danışman ve matematikçi ve 7 analitik mükemmeliyet merkezi ağı bulunuyor. 2015 yol haritası doğrultusunda şirketlerin ellerine geçen verilerden daha fazla katma değer sağlayabilmeleri için teknoloji çözümleri üretmeye devam edecek IBM’in İş Analitiği çözümü IBM Cognos Business Intelligence yazılımıyla destekleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52