Ucuz et projesi hedefine ulaştı mı?

Dar gelirli vatandaşların et alabilmesi için Türkiye genelinde 59 işletmeye bayilik veren Et ve Balık Kurumu, yıl sonuna kadar mağaza sayısını 100'e çıkarmayı hedefliyor. İşletmelerin yüzde 70'i, ucuz et satmasına rağmen kâr ediyor. İstanbul'da bir mağaza açmanın bedeli 300-400 bin lira arasında değişiyor.

Ucuz et projesi hedefine ulaştı mı?
Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) büyük şehirlerde açmayı planladığı satış merkezleri projesi tuttu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yılbaşında açıkladığı kenar semtlerde ucuz et satışının önünü açacak proje kapsamında Türkiye genelinde 59 işletmeye franchising verildi. Bugüne kadar 550'nin üzerinde başvuru alan EBK yıl sonunda mağaza sayısını 100'e çıkarmayı hedefliyor. Franchising verilirken daha çok orta gelirli vatandaşların yaşadığı yerler tercih edilirken, İstanbul'da Sarıgazi, Sultangazi, Şirinevler, Bağcılar, Esenler, Esenyurt, Ümraniye, Zeytinburnu, Üsküdar, Fatih, Bağcılar, Avcılar, Küçükçekmece, Soğanlı, Bostancı ve Kartal,'da şubeler bulunuyor. Başkent Ankara'da franchising izni verilen yerler arasında Pursaklar, Keçiören, Mamak ve Altındağ gibi dar gelirli vatandaşların yaşadığı ilçeler ön plana çıkıyor.

Yine söz konusu bayileri İzmir'de Balçova, Karabağlar ve Karşıyaka'da, Bursa'da Bağlarbaşı, Osmangazi ve Yıldırım'da, Adana'da Seyhan'da, Antalya'da Muratpaşa'da, Eskişehir'de, Ga-ziantep'te, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun ve Trabzon'da görmek mümkün. Et ve Balık Kurumu satış merkezlerine et yüzde 8, et ürünleri ise yüzde 15 iskonto ile veriliyor. Vatandaşın ürün alırken rahat olması gerektiğini ifade eden EBK haftanın dört günü buralarda teftiş yaptıklarını bildirdi. EBK her başvuruyu da didik didik ediyor. Gerekli şartları taşımayan hiçbir işletmeye franchising verilmiyor. İşletmelerden mağaza açma izni için İstanbul'da 100 bin lira, Ankara'da 80 bin lira diğer şehirlerde ise 60 bin lira gibi bir rakam talep ediliyor. İstanbul'da bir mağaza açmak için ortalama 300-400 bin liralık yatırım yapılması gerekiyor. Bu rakam diğer şehirlerde kiralama ve franchising bedeli düşük olduğu için daha da azalıyor. Franchising alanların yüzde 70'inin para kazanır hale geldiğini aktaran bakanlık kaynakları, her geçen gün yeni başvuru aldıklarını kaydetti. Üst düzey bir bakanlık yetkilisi, "Franchising işi tuttu gibi görünüyor. Temasa geçtiklerimizin büyük kısmı kâr elde ettiklerini söylüyorlar. Biz de Türkiye genelinde daha çok vatandaşın uygun fiyatla et ve et ürünü yiyebilmesi için bayi ağımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Et fiyatlarına günlük takip

EBK büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye genelinde mağaza açmak isteyenlerin taleplerini değerlendirirken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da et fiyatlarında herhangi bir spekülasyonun oluşmaması için günlük takibe devam ediyor. Bakan Mehdi Eker, cep telefonuna gelen günlük fiyat listesi ile Türkiye genelindeki zincir marketlerin satış fiyatlarını anlık takip edebiliyor. Amaç fiyatlarda oluşabilecek ani dalgalanmalara karşı önleyici tedbirleri gecikmeden alabilmek. Et ve Balık Kurumu geçen yıl oluşan spekülasyonu önlemek amacıyla Türkiye'nin önde gelen zincir marketleri ve kasaplar ile de anlaşmaya varmıştı.

Ercan Baysal - Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52