Sahte ürün reklamının cezasını kim ödüyor?

RTÜK Başkanı Davut Dursun, halkın yanıltıldığı sahte ürünlerle ilgili reklam cezalarını, reklam veren firmanın ödediğini söyledi.

Sahte ürün reklamının cezasını kim ödüyor?
RTÜK Başkanı Davut Dursun ve Başkan Yardımcısı Volkan Öztürk, TBMM Bilişim ve İnternet Komisyonu üyelerine, kurulun faaliyetleri ve internet üzerinden yapılan yayınların denetimi konusunda bir sunum yaptı. Zaman gazetesinde İbrahim Asalıoğlu imzasıyla yayınlanan habere göre, bal firmalarının yayıncıyla anlaştığını ve “Cezayı ben öderim, bana 1 saati sat” diyerek yanıltıcı reklamlar yaptığı ifade ediliyor.
Davut Dursun, internet üzerinden yapılan televizyon ve radyo yayınlarının da kurumun takibi altında olduğunu söyledi. Dursun, komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını da cevapladı. Komisyon üyeleri, sahte bal reklamlarını hatırlatarak, toplum sağlığını kötü yönde etkileyen ürünlerin reklamları konusunda kurulun olarak ne gibi önlemler aldığını sordu. Davut Dursun, "Bu konu bizim de içimizin yandığı bir alan. Sadece bal değil, benzeri gıda takviyesi adı altında ilaç gibi satılan ürünler var. Bunlar reklam olduğu halde program gibi sunuldu. Biz buna 'gizli reklam' dedik ve cezalandırma yoluna gittik. Maalesef Sağlık Bakanlığı geç kaldı bu konuda.'' şeklinde konuştu. Son dönemde en çok ceza uygulamasında bulundukları yayınların bu tür ürünlerin reklamlarına ilişkin olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın televizyonda reklamları dönen bu tür ürünlerle ilgili bir liste hazırlaması gerektiğine dikkati çekti.
HEKİM ÖNLÜĞÜ GİYEN EKRANA ÇIKIYOR!
Bu durumda daha etkin ve hızlı bir ceza uygulamasına gidilebileceğini bildirdi. Dursun, "Hekim olmayanlar hekim önlüğü giyip bu ürünleri tanıtıyor. Peki Türk Tabipler Birliği neden buna ses çıkarmıyor? Biz RTÜK olarak kimin hekim olup olmadığını veya hangi ilacın ilaç olup olmadığını nereden bileceğiz? Biz cezayı reklam gelirinin yüzde 1'i olarak kesebiliyoruz. Zaten hiç reklam geliri beyan etmiyorlar. 10 bin lira ceza uyguluyoruz. Bu da caydırıcı olmuyor. Mesela bu bal firması yayıncıyla anlaşıyor. 'Cezayı ben öderim, bana 1 saati sat.' diyor. Bir yayıncı beni aradı. 'Bal reklamını yasaklayamazsınız, onlarla ayakta duruyorum.' dedi. 'Tarım Bakanlığı yasakladı, biz değil.' dedim. 'O zaman ben Başbakan'la, Tarım Bakanı'yla görüşürüm.' dedi ve kapattı." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52