Meyve-sebze diye tarım ilacı yiyoruz!

Avrupa Gıda Güvenliği Birliği yaklaşık 70 bin sebze ve meyveyi inceledi, bulgular vahim: Yediğimiz meyve sebzelerin yarıdan fazlasında tarım ilacı kalıntısı var.

Meyve-sebze diye tarım ilacı yiyoruz!

Avrupa Gıda Güvenliği Birliği yaklaşık 70 bin sebze ve meyveyi inceledi, bulgular vahim: Yediğimiz meyve sebzelerin yarıdan fazlasında tarım ilacı kalıntısı var.

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYIN

Avrupa Gıda Güvenliği Birliği'nin (EFSA) tarım ilacına maruz kalan meyve ve sebzelere ilişkin yaptığı araştırmanın bulguları açıklandı. Tarım ilaçları yağmur ve yıkamaya rağmen meyve ve sebzelerde kalmaya devam ediyor. EFSA, hangi meyve ve sebzede ne kadar ilaç artığı kaldığını madde madde kamuoyuna duyurdu.

70 bin ürün incelendi
Yaklaşık 70 bin meyve ve sebzeyi inceleyen birlik, en çok tarım ilacı artığının sebzelerde kaldığı sonucuna vardı. Sebzeden sonra en çok ilaç artığına maruz kalan ürünlerse sırasıyla meyve, tahıl ve hayvansal gıdalar. Tarım ilacı artığının en az kaldığı ürünlerse sırasıyla şöyle: Soğan, sarımsak, ıspanak, kuşkonmaz, pırasa ve patates.

En çok zehir turunçgillerde
EFSA'nın araştırmasına göre ürünler ve üzerlerindeki tarım ilacı artığı oranları şöyle:
Salatalık ve balkabağı: İncelenen ürünlerin 3'te 1'i tarım ilacı artığı taşıyor. Ancak yıkama sonucu artık riski azalıyor.
- Bakliyat: Yüzde 40
- Çekirdekli meyveler: Yüzde 54.8
- Elma, armut: Yüzde 65.2
- Dolmalık biber: Yüzde 66
- Marul: Yüzde 66.3
- Çilek: Yüzde 71.3
- Turunçgiller: Yüzde 75
- Ahududu: Yüzde 75.9
- Üzüm: Yüzde 73.8

Sebze ve meyvelerin içinde ne var?
Keşke çocuklarımıza özenle yedirdiğimiz sebze ve meyvelerin içinde sadece vitaminler olsa ama ne yazık ki organik olmayan sebze ve meyvelerin çoğu incelendiğinde içlerinde tarım ilaçları bulunmakta. Harvard Üniversitesi ve Mount Sinai Tıp Merkezi'nde yapılan bazı araştırmalar tarım ilaçlarına maruz kalmak ile çocukların bilişsel becerilerinde azalma ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (ADHD) vakalarındaki artış arasında bir ilişki gösteriyor.

Çoğumuzun bütçesi yediğimiz bütün sebze ve meyveleri organik almaya yetmiyor ama bir seçim yapmanız gerekirse en çok tarım ilacı içerebilecek bu 12 sebze-meyveyi organik almak mantıklı görünüyor. Organik pazarlarda bu ürünleri daha ucuza ve taze bulabilirsiniz. Tabii ki bu araştırma Amerika'da yapılmış ama bence bize bir fikir verebilir. Bol bol sebze ve meyve yemek ne olursa olsun sağlığımız için çok faydalı. Özellikle bebeklerin yediği sebze ve meyveleri organik alıp evde kendimiz hazırlamayı tavsiye ediyor uzmanlar.

Ayrıca 1 litre suya 2 çorba kaşığı karbonat veya limon suyu ekleyip sebze ve meyveleri 15 dakika bu suda bekletmenin tarım ilaçlarından kurtulmakta yardımcı olacağını söylüyorlar. Şeftali, salatalık, armut ve elma gibi ince kabukluları da soymamızı tavsiye ediyorlar. Tabii ki en güzeli benim yazın yaptığım gibi kendi sebze ve meyvelerinizi yetiştirmek ama bu herkes için mümkün değil.

En çok tarım ilacı içeren sebze ve meyveler:
Elma
Tatlı dolmalık biber
Şeftali
Çilek
Kayısı
Üzüm
Ispanak
Kıvırcık
Salatalık
Yaban mersini
Patates
Yeşil fasulye
Yeşillikler
haberturk.com - hassasanne.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52