Katkılı ekmek satana ‘12 bin TL’ ceza yolda

Tebliği duymayan ve katkılı ekmek satmaya devam eden fırınlar ciddi para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek...

Katkılı ekmek satana ‘12 bin TL’ ceza yolda
Katkısız ekmek birçok üretici tarafından olumlu karşılanırken, bazı fırıncılar hazırlıksız yakalandı. Tebliği duymayan ve katkılı ekmek satmaya devam eden fırınlar ciddi para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.

Katkısız ekmek ile ilgili yasal düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girerken yurt genelindeki pek çok fırıncının uygulamadan habersiz olduğu ortaya çıktı. Eskisi gibi ekmek üretmeye devam eden bazı fırıncıların, konuyla ilgili açıklayıcı bir genelge yayımlanmamasından şikayetçi olduğu, bazı fırıncıların ise “ben zaten katkısız ekmek üretiyorum” diyerek eski tarz üretime devam ettiği öğrenildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in önümüzdeki hafta içinde konuyla ilgili yeni bir uyarı yapması, katkısız ekmek için fırınları ve fabrikaları uyarması bekleniyor. Yeni dönemle ilgili bir diğer sıkıntı da katkısız ekmek için ihtiyaç duyulan katkısız unlar için fabrikalarda gereken dönüşümün tamamlanamaması. Özellikle küçük kentlerdeki esnaf, katkısız ekmek satmak için gelecek yeni tipte unları bekliyor. Tebliğe rağmen katkılı ekmek üretmeye devam eden fabrika ve fırınları ise ağır ceza bekliyor. Tebliğin getirdiği şartlara un firmalarının ve fırınların uymaması durumunda 12 bin 800 lira cezai işlem uygulanacak.

Fırıncı takip etmiyor
Ekmek Üreticileri Federasyonu Başkanı Murat Kavuncu, tebliğ ile ilgili fırıncı odalarının başkanlarını topladı. Milliyet’e bilgi veren Kavuncu, fırıncıların tebliğleri illerdeki oda yönetimlerinden alabileceğini belirterek “Oda başkanlarından, şube başkanlarından, esnaf odalarından genelgeyi almaları lazım.
Çoğu fırıncı takip etmiyor. Tebliğleri almıyorlar. Çarşamba günü talimat verdik” dedi. Kavuncu, geçtiğimiz hafta 7-8 fırında incelemede bulunarak katkısız ekmek ile ilgili bilgi verip uyarıda bulunduklarını söyledi.

‘Katkısız’ ekmek ne?
-  Yeni tebliğ, sayısı 17’yi bulan  katkı maddelerinin ekmekten kaldırılmasını, ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini gerektiriyor.
-  Ekmekte çeşitli enzimler, bitkisel yağlar, kalsiyum propiyonat, sodyum propiyonat, sodyum diasetat, sirke, asetik asit, propiyonik asit,potasyum sorbat, sorbik asit, şeker (Sakaroz, maltoz, fruktoz, glukoz) gibi katkı maddeleri yer alıyordu.

1 ay süre verildi
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı un fabrikalarına katkısız un üretimi için 1 ay süre verildiğini, fırınlar için ise sürenin başladığını söyledi. Depolardaki mevcut un ile de katkısız ekmek yapılabildiğini vurgulayan Balcı, “Depolardaki mevcut unun sevkiyatı için böyle bir karar aldık. Biz fırınları da katkısız ekmek konusunda 15 gün önce uyarmıştık. Genelge yayımlamıştık” diye konuştu.

‘Herkesin bilgisi var’
Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık ise hem oda, hem de federasyon olarak genelge yayımladıklarını belirterek, “Herkesin bilgisi var. Bana tebliğ ulaşmadı diyen muhalefet yapıyordur” dedi. Alnıaçık, ekmeklere C vitamini ve enzim takviyesinin ise un değirmenlerinde yapılacağını belirtti. Alnıaçık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın fırınlara yönelik rutin denetiminde katkısız ekmek kontrolü de yapıldığını belirterek, cezaların artırıldığını anımsattı.
milliyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52