Her "Helal Gıda Sertifikası"na güvenmeyin!

Avrupa'yı sallayan at eti skandalının ardından gözler Türkiye'deki raflara döndü. Gimdes'den dikkat çeken açıklama geldi...

Her
Avrupa'da bir anda patlak veren at Eti skandalının ardından bazı firmaların isimlerinin de teşhir edilmesi üzerine gözler Türkiye'de de böyle bir şey olup olamayacağı ihtimaline çevrildi. Henüz Türkiye'de Avrupa'daki gibi geniş kapsamlı bir araştırma başlamadı ancak biz haberler.com olarak konuyu uzmanlarına danıştık.

Son dönemde Türkiye'de iyice yaygınlaşmaya başlayan helal gıda sertifikası sistemi at Eti, domuz Eti benzeri ihmallerin önüne geçebilir diye düşünülüyor ancak edindiğimiz bilgilere göre sistemin kendi içinde büyük boşlukları var.

Haberler.com olarak Avrupa'da at Eti skandalının patlak vermesi üzerine Türkiye'de helal gıda sertifikası veren büyük kurumlardan biri olan GİMDES'i aradık ve Eğitim Koordinatörü Ahmet Tunç Cengiz'den konu ile ilgili detay bilgileri istedik. Aldığımız bilgiler yediklerimiz konusunda bizi hem korkuttu hem de ümitlendirdi.

"SERTİFİKASI YOKSA KİMSE EMİN OLAMAZ"

Ahmet Tunç Cengiz'e sorduğumuz ilk soru direk olarak Avrupa'da yaşanan skandalın Türkiye'de de olup olamayacağı ile ilgiliydi. Cengiz'in bize verdiği cevap ise şöyleydi:

"Eğer ürünün ya da markanın güvenilir bir kurumdan helal gıda sertifikası varsa böyle bir ihmalin olması mümkün değil ama yoksa bu konuda kimse detaylı bir araştırma yapmadığı sürece emin olamaz. Bizim gidip firmaları gelin helal gıda sertifikası alın demek gibi bir etkinliğimiz yok. Onlar gelirler ve sertifika talep ederler biz de araştırmalarımızı yapar sertifikalarını veririz. Eğer sertifika vermişsek o ette başka bir zararlı ürün çıkması mümkün değil"

"HER HELAL GIDA SERTİFİKASINA GÜVENMEYİN"

Bu bilgileri aldıktan sonra helal gıda sertifikalarının güven vereceğini düşünmüşken, uygulamada çok büyük bir boşluk olduğunu öğrendik. O da şu ki: Helal Gıda Sertifikasının nasıl verileceğini bilmeyen herhangi bir grup bile dernek kurarak ben sertifika vermeye başlayacağım ve vereceğim diyebiliyor. Bunu da denetleyen şuan hiçkimse yok.

Şu an hali hazırda ne Diyanet'in ne de başka bir devlet kurumunun Helal Gıda Sertifikasını veren kurumları denetleyen organizasyonu bulunmadığı için burada da büyük bir tehlike bulunuyor. Yani Ahmet Tunç Cengiz'in verdiği bilgilere göre araştırmadığınız bir kurumun verdiği helal gıda sertifikası size güven vermesi gerekirken tam tersi masanızda düşmana dönüşebiliyor.

Bu bağlamda World Halal Council ya da benzeri üst kuruluşa üye olmayan denetlenmeyen bir kurumun vereceği sertifikanın hiç anlamı olmadığını belirten Ahmet Tunç Cengiz, sonuç olarak vatandaşları güvenilir helal gıda sertifikalı ürünleri tükettikleri sürece içlerinin rahat olabileceğini söyledi.
haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52