Zeytinyağındaki artış üreticiyi umutlandırdı

Edremit Ticaret Odası Zeytin ve Zeytinyağı Gıda Meslek Komitesi Başkanı Doğan Öge, sezon başında fiyatları adeta dibe vuran zeytinyağı sektörünün bugünlerde canlandığını söyledi.

Zeytinyağındaki artış üreticiyi umutlandırdı
Sezon başında 4,2 liraya kadar düşen yeni ürün sızma zeytinyağının litre fiyatı ihracattaki artışla 5,5 liraya, 3,5 liraya kadar gerileyen 5 asit rafinelik zeytinyağının litresi ise 4,50 liraya çıktı.

Edremit Ticaret Odası Zeytin ve Zeytinyağı Gıda Meslek Komitesi Başkanı Doğan Öge, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon başında fiyatları adeta dibe vuran zeytinyağı sektöründe bugünlerde canlılık yaşandığını söyledi.


Fiyatların ortalama bir lira arttığını vurgulayan Öge, bunun da yaklaşık 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu Edremit Körfezi'nde zeytin üreticisini umutlandırdığını bildirdi. 2012'nin eylül ayında, ilk zeytin hasadına başlandığında piyasalarda büyük bir durgunluk yaşandığına dikkati çeken Öge şöyle konuştu:
"İhracatçının bağlantı yapamamasından dolayı sıkıntı yaşandı. Dolaylı olarak alım talepleri olmadı. Alım talebinin olmaması da zeytinyağı fiyatlarının dip yapmasına neden oldu. 2012 yaz sezonunda fiyatlar gerilemeye başlamıştı, sızma yağın kilosu 5 liralara kadar inmişti. Eylül ayında ilk hasatla beraber sızma zeytinyağının kilogram fiyatı 4 lira 20 kuruşa kadar indi. 5 asit grubu ham zeytinyağı fiyatları da 3,5 liralarda dolaşıyordu. Bu durum, yılbaşına kadar böyle devam etti. Yağın litre fiyatında yavaş yavaş 10 kuruş, 20 kuruş oranında yükselmeler oldu. Daha sonra TARİŞ, ortağından alış fiyatını açıkladı. 5 asit yağa 3,80 kuruş, sızma zeytinyağının fiyatı olarak da 5,30 kuruş net rakamlar olarak verildi."
"Zamana yayılmadan anormal bir artış oldu"
Zamanla ihracatçının artan bağlantılarıyla zeytin fiyatının yükseldiğini anlatan Öge, "Bu bir anda oldu. Yani bu zamana kadar 3-4 aylık döneme yayılmadan son bir ay içinde anormal bir artış yaşandı. Bu herkesi şaşırttı açıkçası. Ama üreticinin menfaatine olan bir artıştır bu. Çünkü maliyetleri çok yüksek, zeytinyağı verimi çok düşük" dedi.
Zeytinin yağışlardan dolayı su çektiğini ve dolayısıyla yağ oranının az çıktığını belirten Öge, şunları kaydetti:
"Toplama maliyetleri yüksek, bu sebeple üreticinin bundan para kazanması, ağacına bakması, gübrelemesi, ilaçlaması mümkün değildi önceki fiyatlarla. Şu anda fiyatlar tatmin eder hale geldi hemen hemen. Fiyatın nerede duracağı, ne olacağı henüz daha belli değil. İhracatçı mal talebini sürdürüyor. Asıl önemli olan bundan sonraki bağlantı veya alım fiyatları ne olacaktır? Umuyorum fiyatlar bundan sonra daha geri yapmaz, çünkü zeytin bölgesel bir üründür. Herkesin geçimi, zeytin ve zeytinyağından elde ettiği gelirine kazancına bağlıdır. Bölgedeki esnafı hayatta tutan zeytin üreticisidir. Bunun dışında esnaftan alışveriş yapan da zeytin üreticisidir. Dolayısıyla zeytin üreticisinin mutlaka ayakta kalması lazım."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52