Hamidiye'den damacana çağrısı

Damacana tüketimiyle ilgili Hamidiye Su'dan tüketim çağrısı geldi. Hamidiye Su Kalite Kontrol Müdürü Necdet Çetin, suyun çabuk tüketilmesini tavsiye etti.

Hamidiye'den damacana çağrısı

Hamidiye A.Ş. Kalite Kontrol Müdürü Necdet Çetin, bir suyun tüketme ömrü olduğunu belirterek, "Açtığınız suyu o hafta içerisine tüketirseniz sağlıklı içmiş olursunuz. Bunu 1 ay içerisinde tüketirseniz o su kendini koruyamaz" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın sağlık için tehdit oluşturan su firmalarını açıklaması üzerine kamuoyunda gözler su üretim merkezlerine çevrildi. Hamidiye A.Ş. Kalite Kontrol Müdürü Necdet Çetin, damacanaların dezenfekte edilmesini çok önemli olduğunu belirterek, damacanaların standardının ortalama 70-80 derecede yıkamak olduğunu söyledi.

Hamidiye A.Ş. Kalite Kontrol Müdürü Necdet Çetin, "Biz tüketicini en kötü şartlarda kullandığını düşünerek yıkıyoruz. Yıkama yöntemimizin toplam süresi ürününü boşken gelip, dolu vaziyette dışarı kadar çıkması 24 dakikadır. 12 dakikalık bir yıkama ünitemiz var. Burada 70-80 derecelik bir ısıyla, buharla ve deterjanla yıkıyoruz. Daha sonra dolum ünitesinden önce durulamaya veriyoruz. Durulama süresi de 8-10 dakika kadar sürüyor. Durulamadan sonra dolum işlemine geçiliyor. Burada önemli olan yıkamanın gıda kodeksine uygun kimyasallarla yıkanması ve çok iyi durulanması lazım. Bizde ürün de 4 noktada ürün kontrol edilmektedir. Yani tüketiciden geldikten sonra ürün koklanarak, gözlenerek kontrol ediyor. Eğer uygun değilse kırığa gönderiliyor. Büyük ölçekte bir firmanın aylık olarak 20-25 bin kadar kırık damacananın çıkması lazım. Bunlar Sağlık Bakanlığı'nın standartları içerisinde olan uygulamalar. Biz biraz daha standartların üzerinde uyguluyoruz. Önemli olan halk sağlığı" şeklinde konuştu.

Necdet Çetin, damacanaların ömründen fazla kullanılmasının doğru olmadığını ifade ederek, "Çok ciddi firmaların da bu şekilde deşifre olması halk sağlığı açısından bizleri de üzmektedir. Umarım bu hepimiz için bir ikaz olur. Daha ciddi, halk sağlığına daha önem veren, Sağlık Bakanlığının kriterlerine uygun üretim yapmayı hepimiz öğreneceğiz. Damacanaların standardı ortalama 70-80 derecede yıkamaktır. Buharı ve sıcak suyu hazır tutmaktır. Dolayısıyla 24 saat üretim yapan bir firma olduğumuz için bu anlamda bir sıkıntı çekmiyoruz. Ama bu ısının altında olan yıkamalar sağlıklı yıkamalar olmaz. Bir de ucuz deterjanlar kullanmamak lazım. Bu durulama esnasında tamamı çıkmazsa, bir takım sağlık problemleri çıkartmaya neden olabilir. Bu damacanaların bir ömrü var tabii ki. Bunu bir kriter olarak alıyoruz. Bir şişenin ömrü 50 ya da maksimum 60 dolumluktur. Bir şişe ortalama olarak 1 yılda ömrünü tamamlar. Biz bu süreyi takip ederek, o şişenin ömrünü belirleriz. Süreyi dolan şişeyi de kırığa göndeririz. Bu sağlık açısından çok önemli" dedi.

Bir damacanayla bir firmanın isminin deşifre olmasının çok doğru olmadığını belirten Çetin, "Bu satış noktalarından bakanlığımızın yaptığı denetimlerde bazı uygunsuz ürünler tespit edildi. Bu satış noktalarında, uygunsuz ortamlarda tutulabilir. Bunun süresi de önemli. 1 hafta, 10 gün güneşin altında duran bir ürün hangi firmanın ürünüm olursa olsun, sağlıksız koşullara dönüşebilir. Bakteri üretebilir. Dolayısıyla bir tane ürünle bütün bir firmanın suyu kötüdür, bu şekilde algılamak bence yanlış olur. Tabi öncelikle kendi bayilerimizi kendimiz denetlemeliyiz. Biz sürekli bayilerimizi kontrol ederiz. Bunu firmaların kendilerini yapması lazım. Burada iş üretici firmalar dönüşüyor" dedi.

"SUYUN TÜKETİLME ÖMRÜ VARDIR"
Tüketicilerin su tüketimi konusunda çok hassas davranması gerektiğini belirten Necdet Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunan önce yapılan denetimlerde şunu gördük ki, 300'e yakın üretici firmanın üretim noktalarında problem yok. Kaynakta problem yok. Problem satış noktalarında veya tüketici de başlıyor. Tüketicinin uygun şartlarda tüketmesi lazım. Güneşli ortamda bulundurmamanız lazım. Suyun tüketilme ömrü vardır. Açtığınız suyu o hafta içerisine tüketirseniz sağlıklı içmiş olursunuz. Bunu 1 ay önce tüketirseniz o su kendini koruyamaz. Kullandığımız pompaların sürekli dezenfekte edilmesi lazım. Bazı tüketicilerin damacanalara attıklarını görseniz de inanmazsınız. Bunu kontrollerde görüyoruz. Bir tanede çıksa o sizin ayıplı ürününüz olur. Tüketicimizde bilinçli olarak tüketirlerse bu sıkıntıyı atlatacağız."

Vatandaşların damacanayı amacı dışında da kullandığını söyleyen Necdet Çetin, "1 günde ortalama bin damacana kırığa çıkartılıyor. Çünkü bunlar artık tüketim ömrünü tamamlamış şişeler. Bunlara arasında tüketicini kötü kullandığı şişeler de var. Bunlar içerisine ayran yapıp, sirke koyuyorlar. Bir yıllık toplam üretimimizin yüzde 3'ü kırığa gider. Bizim de yıllık ortalama 150-200 bin civarında kırığımız var. Buharlı geri dönüşüme göndermek lazım. Bunlar tüketiciye ulaşsa bile tüketici bundan sağlıklı bir su içemez" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52