İncir üreticisi Çin pazarını keşfetti

Çin'deki Türk girişimcilerin gayretleri sonuç verdi. Özellikle Türk inciri, kayısı, zeytinyağı ve meyve suyu Çin'de raflarda boy gösteriyor.

İncir üreticisi Çin pazarını keşfetti

Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin son yıllarda artış göstermesi ve Çin'deki Türk girişimcilerin gayretleri sonucu, Türk gıda ürünleri bu ülkede daha çok bilinmeye ve sevilmeye başlandı. Özellikle Türk inciri, kayısı, zeytinyağı ve meyve suyu Çin'de raflarda boy gösteriyor.

Çinlilere inciri tanıtmak için yola çıkan ve bunda da oldukça başarılı olan Yamasa şirketinin Genel Müdürü Yavuz Avcı, şimdilerde başta gıda olmak üzere Türk ürünlerini sergileyeceği Çin'in Şanghay şehrinde bir ticaret merkezi açtı. Merkez, sergi, alışveriş ve iş merkezleri bölümlerinin bulunduğu Şanghay'da geçtiğimiz aylarda açılışı yapılan Uluslararası Ürünler Ticaret Merkezi bünyesinde bulunuyor. Tarım, gıda, halı, tekstil, deri, hazır giyim ve benzeri Türk ürünleri yaklaşık 400 metrekare alanda sergileniyor. Tariş'in, Tayvan, Hong Kong ve Çin bayiliğini de yapan ve 20 yıldır Çin'de bulunan Yavuz Avcı, incir, kayısı ve meyve suyunu, televizyon ve internet yoluyla pazarlıyor. Türk kuru inciri Çin televizyon ekranlarında geniş şekilde tanıtılıyor. Tanıtımlarla birlikte satışlarda büyük artış yaşanıyor. Avcı, Çinilerin daha önce inciri kesik ve ızgaralanmış olarak tükettiklerini, Türk incirini bütün olarak ve yaş haliyle ilk defa görünce şaşırdıklarını belirtti. Avcı, Türk mallarının Çin pazarında yer alması için üreticilerin ve TİM'in bu konuda desteğinin şart olduğunu vurguladı.

TİM verilerine göre, geçen yıl Çin'e 187 ton kuru incir ihraç edildi ve bu yıl sezon bitmeden rakam 800 tona ulaştı. Yıl sonu hedefi ise bin ton. Çin'e yapılan zeytinyağı ihracatı da yüzde 105 artarak, 464 tona çıktı. Kayısı ihracatı da yüzde 37 artışla 195 tona ulaştı. Çin'e geçen yıl 11,2 milyon dolarlık bin 970 ton fındık ihraç edildi.
Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52