Gıda Mühendisleri Ankara'dan ses verdi!

Gıda güvenliği ve denetimine ilişkin Ankara'da bir eylem düzenleyen Gıda Mühendisleri Odası üyeleri istihdam sorununa ve denetim mekanizmasının yetersizliğine dikkat çekti.

Gıda Mühendisleri Ankara'dan ses verdi!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Gıda Mühendisleri Odası üyeleri Ankara'da "Gıda güvenliği ve denetimi" politikalarını protesto etti.

Eyleme Van'dan, Eskişehir'den, Konya'dan kısacası Türkiye'nin farklı kentlerinden gıda mühendisi katıldı.

YETERİNCE GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM EDİLMİYOR
Sakarya Caddesi'nde saat 14.00'de gerçekleştirilen eylemde konuşan Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, kamuda yeteri derecede gıda mühendisi istihdam edilmediği için gıda denetiminin yetersiz kaldığını ve gıda güvenliğinin sağlanamadığını belirtti.

"500 bin gıda üretim/satış noktasının denetimi 4 bin 600 kişi ile yapılmaya çalışılıyor; bu kişilerin de sadece yüzde 25'i gıda mühendislerinden oluşuyor. Bakanlık bünyesinde eğitimi gıda ile ilgili olmayan pek çok kişi gıda denetçisi yapılyor.

"Köyde hizmet vermek amacıyla özel olarak istihdam edilen kişiler gıda denetçisi açığını kapatmak için köyden uzaklaştırılıyor ve aslında gıda denetçilerinin yapması gereken görevleri üstlenmek zorunda bırakılıyor."

Gıda mühendisi istihdamının arttırılmasına ilişkin verilen sözlerin tutulmasını isteyen Ataman taleplerini şu sözlerle dile getirdi:

"Bu amaçla, gıda mühendisi istihdam etmeye yönelik kadroların bir an evvel açılmasını, kamu eliyle etkin denetimin sağlanmasını ve küçük işletmelerdeki gıda güvenliği boşluğuna çözüm olacak gıda danışmanlığı sisteminin hayata geçirilmesini istiyoruz."

ÜNİVERSİTELERDE KONTENJAN ARTIRIMI DURDURULMALI
Eyleme İzmir'den gelen ve bianate konuşan İbrahim Uğur Toprak istihdam sorununa dikkat çekiyor:

"Türkiye'de 25 bin civarında gıda mühendisi var. Her sene yaklaşık dört bin öğrenci mezun oluyor. Bu kadar insan nereye istihdam edilecek?"

Toprak'a göre sorunun çözümü için, "Üniversitelerde kontenjan artırımı durdurulmalı. Yeni gıda mühendisliği bölümleri açılmamalı. Ve 'Gıda Danışmanlığı' sistemi kurulmalı".



BU BİZE HAKSIZLIK DEĞİL Mİ?
Eskişehir'den gelen Seçil Toktaş ise Gıda ve Tarım Bakanlığı'nın ziraat mühendislerine ve veteriner hekimlere iki günlük "gıda denetimi" eğitimi verdiğini belirtti ve ekledi: "Bilinçsiz bir şekilde denetime çıkıyorlar. Biz dört yıl bu işin eğitimini aldık bu uygulama bizlere haksızlık değil mi?"

BAKANLIK MESLEKİ AYRIMCILIK YAPIYOR
Antep'ten gelen Serdar Şeker ise bakanlığın mesleki ayrımcılık yaptığı görüşünde. Şeker "Herkes kendi meslek alanıyla ilgilensin. Bugün 4600 gıda denetçisinin yalnızca 800'ü gıda mühendisi. 90 puanla dahi atanamıyoruz" diyor. Yağmurlu havaya aldırmayan gıda mühendislerinin eylemi, Gıda Mühendisleri Odası'na yürünmesiyle son buldu.
Bianet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52