Cumhuriyet tarihinde ilk teşhir

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Cumhuriyet tarihinde ilk kez sakıncalı gıda ürünlerinin teşhir edildiğini belirterek, ''Bundan sonra bütün tarım ürünleri teşhir edilecek'' dedi.

Cumhuriyet tarihinde ilk teşhir
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, balla başlayan tartışmalara değindi. Türkiye'nin dünyada ikinci büyük arı kolonisine sahip olduğunu, ayrıca üçüncü büyük bal üreticisi konumunda bulunduğuna işaret eden Eker, ilk kez balda ''taklit ve tağşiş'' yaptığı tespit edilen iki firmanın ismi verilerek teşhir edildiğini anlattı. İki firmanını ürettiği ürünlerin laboratuvar sonuçlarının kesinleşmesinin ardından teşhir edildiğini ifade eden Eker, ''Şu anda bütün ballar denetim altındadır. Yüzlerce numune alındı, farklı aşamalarda. Onların analizleri yapılıyor. Bir kısmı kesinleşti, bir kısmına itiraz edildi. Sakıncalı bulunan, fakat firma sahibinin yasal hakkını kullanarak itiraz ettiği ürünler yeniden inceleniyor. Onların laboratuvar sonuçları çıktığında kesinleşiyor'' diye konuştu.
Sakıncalı bulunan ürünlere el konulduğunu, piyasadan toplatıldığını, ayrıca para cezası ve soruşturma gibi müeyyidelerin de olduğunu belirten Eker, ''Teşhis, tüketici üzerinde çok etkili bir sonuç alma aracıdır'' görüşünü ifade etti.
Cumhuriyet tarihinde ilk kez sakıncalı bir gıda ürünün teşhir edildiğine dikkati çeken Eker, bunu 2010 yılında çıkarılan yasanın getirdiği imkanla yapıldığını söyledi.
Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından 102 yönetmelik çıkarıldığını hatırlatan Eker, yasadaki hükme dayanarak sakıncalı ürün ve yem üreten firmaların teşhirinin de yönetmelikte düzenlendiğini belirtti. Eker, ''Daha önce firma ismi veremiyorduk. Firmaya ceza veriyorduk, savcılık gerekli işlemleri yapıyordu. Ama ticari itibarına zarar verebilecek açıklama yapamıyorduk. Firma ismi veremiyorduk. Şimdi artık böyle olmayacak'' dedi.
Eker, bundan sonra bütün gıda ürünleriyle ilgili teşhir olacağını söyledi.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52