Çözüm sürecine "et alımı" ile katkı sağlayacaklar

Çözüm sürecine destek için İSO yönetimi Diyarbakır'a çıkarma yaptı. Yemek sanayicilerinin Diyarbakır’dan ayda 250 ton ucuz et alımıyla ilk adım atıldı.

Çözüm sürecine
Diyarbakır’a çözüm sürecine destek için İstanbul’dan sanayicilerin yaptığı çıkarma sonrası ilk pozitif adım yemek sanayicilerinden geldi. İlk etapta aylık 250 ton karkas et almak için et üreticileriyle anlaşma zemini arayan sanayiciler kilo başına 1.5-2 lira tasarruf
etmeyi planlıyor.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Diyarbakır’a çözüm sürecine destek olmak ve yeni iş modelleri oluşturmak için yaptığı çıkarmadan sonra ilk anlaşma yemek sanayicilerinden geldi. İstanbul’da 3 milyon kişiye yemek dağıtan yemek sanayicileri, Diyarbakır’da 80 hayan çiftliğine sahip 4 firma ile aylık 250 ton et alımına yönelik ilk adımı attı. Yemek sanayinde günde 105 ton et tüketiminin gerçekleştiği İstanbul’da ucuz et alabilmek için önemli bir adım attıklarını ifade eden Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, şu anda kilosu 17.45-18.00 lira seviyesinden aldıkları karkas eti 16 liradan alabilecekleri bir sistem üzerine çalıştıklarını söyledi.

ARACILAR DEVRE DIŞI
Diyarbakır’a yapılan ziyaretle et üreticileri ile direk temas kurma şansı yakaladıklarının altını çizen Bozdağ, “Anlaşmalar ile et fiyatını düşürmek için et ticaretindeki aracıları devre dışı bırakacağız. Üretici ve tüketici arada kimse olmadan direk birbirleriyle temasta olacak. Eğer iş modelini tam anlamıyla oturtabilirsek, aylık 250 ton et alımını yükselteceğiz. Kullanılan et ürünlerini tamamını Diyarbakır’dan alabiliriz” dedi.

20 TON ET GELECEK
Diyarbakır dönüşü sonrası hemen çalışmalara başladıklarını ifade eden İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Sedat Zincirkıran, istedikleri standartlarda Diyarbakır’da et bulunduğunu, fiyat konusunda pazarlıkların devam ettiğini söyledi. Yaklaşık 15 gün önce Et ve Süt Kurumu’nun karkas etin kilosunu 15.45 liradan alacağını açıkladığını ifade eden Zincirkıran, “Bugün (pazartesi) Diyarbakır’daki et üreticileri ve teknik ekibimizle telekonferans yaptık. Fiyatlarda pazarlık devam ediyor. 15.85 ile 16 lira arasında bir fiyat çıkabilir. Tamam dediğimiz anda ilk etapta 20 tonluk et İstanbul’a gelecek. Fiyatlandırma et standartlarına göre belirlenecek” diye konuştu.

Barışla birlikte hayvancılık patlar
Bölgenin son derece kaliteli besi danaları yetiştirdiğine dikkat çeken Sedat Zincirkıran, çözüm süreci ile beraber artacak et üretiminin de fiyatların düşmesinde etkili olacağını söyledi. Bölgede barışın ortamının tam anlamıyla sağlanmasıyla kullanılamayan meraların da kullanıma açılacağını söyleyen Zincirkıran, “Bu sayede et hayvanı yetiştiriciliğinde bir patlama yaşanabilir. Bu iş sadece yemek sanayicilerine yaramayacak. Halkın almakta zorlandığı et fiyatları da düşecek. Barışla beraber Türkiye’nin protein ihtiyacı da karşılanacak” dedi.

22 milyon kişiye yemek
Yemek sanayicilerinin kişi başı günde 0,35 gram et kullandığını ifade eden Hüseyin Bozdağ, toplam et kullanımının ise günlük 105 ton olduğunu belirtti. İstanbul’da yemek sanayicilerinin günde 3 milyon kişiye yemek dağıttığını belirten Bozdağ, rakamının Türkiye’de 22 milyona yaklaştığını dile getirdi. Yemek sanayicilerin Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyon ton et tükettiğini belirten Bozdağ, “Eğer anlaşma tam anlamıyla sağlanırsa karkas ette kilo başına 1.5-2 lira tasarruf sağlanacak. Bölgedeki et üreticileri de et alım garantisiyle üretim yapmış olacak” dedi.
hurriyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52