Yumurta krizi çatışmaya dönüştü!

Avrupa ülkelerinde infiale sebep olan yumurta krizinde karşılıklı suçlamalar sertleşiyor. Belçika Tarım Bakanı Denis Ducarme, Hollandalı yetkililerin Kasım'dan bu yana durumu bildiğini söyledi.

Yumurta krizi çatışmaya dönüştü!


Gıdavitrini - Belçika Tarım Bakanı Denis Ducarme, Hollandalı yetkililerin kasımdan bu yana Hollanda'daki bazı yumurtalarda insan sağlığı için tehlikeli böcek ilacı Fipronil'e rastlandığını bildiğini ancak o dönem Avrupalı partnerlerini bilgilendirmediğini duyurdu.

Belçika ve Hollanda'daki onlarca üretici, yumurtalarda insan insan sağlığı için tehlikeli böcek ilacı Fipronil'e rastlanması nedeniyle soruşturma altında bulunuyor.

Fransa, İsveç ve İsviçre de de milyonlarca yumurta toplatılmıştı. Belçika, 20 Temmuz'da yumurtalarda 'kirlilik' bulunduğunu işaret etmişti. Konu hakkındaki son açıklama Belçika Tarım Bakanı Ducarme'den geldi.

Belçika gıda güvenliği kurumunun, Kasım 2016 sonunda Hollanda yumurtalarında Fipronil'e rastlanıldığını belirttiği resmi belgelere sahip olduğunu belirten Ducarme, "Ancak bu konuda Hollanda resmi iletişim kurmadı" ifadelerini kullandı.

Ducarme, Belçikalı milletvekillerine konu hakkında bilgi verdiği toplantıda, Hollandali mevkidaşına bu konuda açıklama istediği yazıyı gönderdiğini de belirtti.

Ducarme, konu hakkında 'çoktan bilgisi olduğunu' söylediği Avrupa Komisyonu'nun Tarım Komiseri ile de görüştüğünü açıkladı.

BELÇİKA BİLGİ VERMEMEKLE SUÇLANIYOR

Öte yandan Belçikalı yetkililer, yumurtalarda haziran ayında böcek ilacı tespit etmelerine rağmen AB Komisyonuna 20 Temmuz'a kadar bilgi vermemekle suçlanıyor.

Belçika'daki yumurtalarda yapılan kontrollerde çok düşük seviyede böcek ilacına rastlandığını söyeleyen Ducarme, bir şirketin 18 Temmuz'da yaptığı testte Fipronil seviyesini Avrupa limitlerinin altında bulduğunu aktardı.

Belçika Tarım Bakanı ancak aynı şirketin ikinci bir test istemesi sonucu Fipronil seviyesinin bu kez Avrupa limitlerinden fazla çıkması nedeniye şirketin 18 Temmuz'dan bu yana karantina altına alındığını aktardı.

Fipronil'in gıda zincirine tavuklardaki bit ve keneleri yok etmek için yasadışı olarak böcek ilacı kullanılması sonucu karıştığı sanılıyor.

Hollandalı yetkililer süper marketlerdeki yumurtaların toplatılmasını ve tüketicilerin ellerindeki yumurtaları çöpe atmasını istemişti. Ülkede 138 tavuk çiftliği kapatılmıştı. Milyonlarca tavuğun itlaf edilebileceği belirtiliyor.

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2017, 13:17

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52