Sahte "Organik ürün" nasıl anlaşılır?

Tüketiciler tarafından Gıda Bakanlığı'na ürünün organik olduğunun nasıl anlaşılacağı sorusu yağıyor...

Sahte

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na organik ürünlerle ilgili yapılan şikayetlerin başında pahalılık gelirken, ürünün organik olduğunun nasıl anlaşılacağı en fazla yöneltilen soru oldu.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, organik ürünler hakkında yeterince fikir sahibi olmayan tüketiciler, bu konuda Bakanlığa başvuruyor.

Vatandaşlar en çok organik ürün fiyatlarının pahalı olması nedeniyle şikayette bulunurken, organik ürünün, özel kontrollü ve sertifikalı bir üretim sistemi olması nedeniyle belli bir maliyeti bulunduğu, bunun da ürün fiyatına yansıdığı belirtiliyor.

Vatandaşlar, bakanlığa en fazla, ürünün organik olduğunu nasıl anlayacağını soruyor.

Buna göre, organik tarım; kontrollü ve sertifikalı bir üretim sistemi olarak tanımlanıyor.

Ürünün etiket bilgilerinde ürünün kime ait olduğu belirtilirken, yurt içinde üretilerek pazarlanan organik ürünlerin üzerinde organik ürün logosu kullanılıyor.

Ambalajlı ürünlerde yönetmeliğin adı, yetkilendirilmiş kuruluşun adı, logosu, kod numarası, organik ürün logosu ve ürün sertifika numarasının bulunması gerekiyor.

Tüketicinin, dökme olarak satılan sebze meyve başta olmak üzere alacağı ürünün sertifikasını sormaları öneriliyor.

10 BİN LİRA PARA CEZASI
Bakanlık yetkilileri, organik ürün adı altında yayınlanan reklamlara standart getirildiğini belirterek, organik tarımla ilgili ayda en az 30 dakika eğitici yayın yapılması gerektiğini açıkladı.

Bakanlığın sorunları ortadan kaldırmak amacıyla ulusal televizyonlarda yayınlanacak şekilde ''kamu spotu'' çalışması yaptığını dile getiren yetkililer, ürünlerini organik olmadığı halde, organik gibi göstererek satan kişi veya şirketlere de 10 bin lira para cezası uygulandığını bildirdi.

ORGANİK TARIMIN PAYI YÜZDE 3'E ÇIKARILACAK
Yetkililer, her geçen gün üretimi ve tüketimi büyüyen organik ürünlerle ilgili projeler hakkında da bilgi verdi.

Buna göre, toplam tarım alanları içerisinde organik tarımın payının yüzde 3'e çıkarılması hedefleniyor.

Ayrıca, organik tarımda eylem planı oluşturulması ve yürütülmesi, organik tarım mevzuatının uluslararası mevzuatlarla uyumlu hale getirilmesi, organik tarımın yaygınlaştırılmasına yönelik yurt içi ve yurt dışı proje hazırlanması, organik tarım konusunda faaliyet yürüten üretici, işletmeci ve pazarlamacılara yönelik eğitimler düzenlenmesi, organik tarımda tüketici bilincini oluşturmak üzere eğitim yayım faaliyetleri yürütülmesi planlanıyor.
Habertürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52