Gıdada "aflotoksin"e dikkat!

Gıda üretim ve tüketim sürecinde öne çıkan problemlerden aflotoksin oluşumuna karşı hem üreticiye, hem de tüketiciye hayati uyarılar...

Gıdada
GIDAVİTRİNİ - Gıdaların çoğu üretim, işleme, nakliyat ve depolama aşamasında aflatoksin oluşumuna açıktırlar. Bu duruma karşı yapılması gerekenler hakkında Gıdavitrini'ne konuşan Azim Pastane Mamulleri (APM) Yönetim Kurulu Eşbaşkanı İsmail Kulak, bu konuda önemli bilgiler verdi.
"Küfler, hava ve toprakta doğal olarak bulunan, tarımsal ürünlerde sık sık rastlanan mikro organizmalardır." diyen Kulak, "Gıdaların çoğu üretim, işleme, nakliyat ve depolama aşamasında aflatoksin oluşumuna açıktırlar. Gıdalarda küf gelişmesi ve aflatoksin oluşumunda rol oynayan en önemli faktör, gıdayı çevreleyen hava bağıl nemi ve depolama sıcaklığıdır. Küf gelişimi ve mikotoksin oluşumu için optimum sıcaklık 25-30 C bağıl nem ise %70 ve üzeri olarak belirlenmiştir." şeklinde konuştu.



En fazla hangi ürünlerde görülüyor?
Aflatoksin birçok üründe meydana gelebildiğine işaret eden Kulak, "Bu duruma karşılık Antep fıstığı gibi kabuklu kuru meyveler, incir gibi kurutulan meyveler, kırmızı biber ve diğer baharatlar aflatoksin oluşumuna daha hassas olmaktadır." dedi. Kulak, tüketici sağlığı bilinciyle hareket ederek bu konuda sıfır hata ile çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti.

Kulak, aflatoksin oluşumunu önlemek için alınacak tedbirleri ise şu cümlelerle sıraladı:
"- Üreticiyi bilgilendirmek;aflatoksin oluşumu tarlada hasat sırasında başlayabildiğinden ilk önce üretici bilinçlendirilmelidir.Hasat sırasında hem üründeki nemin yüksek olması hem de hava sıcaklığının 25-30 C olması aflatoksin oluşumu için uygun ortam olabileceğinden ürün fazla bekletilmeden kurutulmalıdır.
-Depolama şartları;aflatoksin oluşmasında depolama koşulları büyük önem taşımaktadır.Uygun koşullarda ve uygun şartlarda depolama yapılarak aflatoksin oluşması önlenebilir.
-Tüketiciyi bilinçlendirmek; açıkta satılan, nerde üretildiği belli olmayan ürünleri tüketmemeleri konusunda bilgilendirilmeli."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52