Suriye'de gıda krizi yaşanıyor

Diktatör Beşar'ın buğday tarlalarını yaktığı bildiriliyor. Halk temel ihtiyaç maddelerini bulmakta çok zorlanıyor...

Suriye'de gıda krizi yaşanıyor
GIDAVİTRİNİ - Halep bölgesinde yaz sıcağında buğday tarlalarındaki hasat kaldırılmaya hazır. Ancak uzmanlara göre, bu kez son üç yılın en kötü hasadı olacak. Tarlalarda füze saldırılarının çıkardığı yangınların izleri apaçık görülüyor.

Çiftçiler kalan tarlaların da her an yok olabileceği korkusuyla hasadı erken kaldırıyor. Amerikaninsesi.com internet sitesinde yer alan bilgilere göre; bu yaz herkes tarlasını erken biçiyor. Füze saldırısı olmayan zaman bulmak zor. Üstelik tarlaları gelecek yılki ekime hazırlamak da yangınlar yüzünden mümkün değil.

Çobanlar, hayvanlarının açlıktan öldüğünü söylüyor. Felaketin büyüklüğü, Suriye hükümetini ülke dışından mal satın almaya zorluyor. Risk analiz grubu Maplecroft uzmanı Anthony Skinner Skype uzerinden durumu şöyle açıkladı: “Onbinlerce sivilin yer değiştirmek zorunda kalması yüzünden çiftçiler tarlalarını biçemedi, gübre bulamadı, ekim yapamadı.”



Avrupa Birliği yetkilileri, dondurulan Suriye fonlarının, insani amaçlarla kullanılması ve ilgili üye ülkenin onaylaması koşuluyla serbest bırakılabileceğini söylüyor.

Halep’te pazarcılar Bustan el-Kasr kontrol noktasında tezgah açmış. Burası isyancılarla hükümetin elindeki bölgeleri ayırıyor. Derme çatma çadırlar, pazarcıları korumaktan çok uzak.

Af Örgütü’nün açıkladığı uydu görüntüleri, Halep’teki sivil bölgelerin 2012’deki durumunu gösteriyor.

İki ay sonraysa kent roket saldırılarına hedef oldu. Saldırılar çok büyük yıkıma neden oldu ve halkın günlük gıda ihtiyaçlarını karşılaması iyice zorlaştı.



Kentte kalmaya devam edenler için en basit ihitiyaçlarını karşılamak, örneğin yiyecek ekmek bile bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, şiddetli çatışmalar yüzünden Temmuz ayında sadece 2 milyon 400 bin Suriyeli’ye yardım ulaştırabildiğini, oysa hedefin 3 milyon kişi olduğunu açıkladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52