Biyogüvenlik Kurulu kararı dikkate alınıyor mu?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlığın, Biyogüvenlik Kurulu kararını dikkate alarak hareket ettiğini söyledi.

Biyogüvenlik Kurulu kararı dikkate alınıyor mu?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Biyogüvenlik Kurulu ve komiteler çalışmalarında çok titizlikle hareket etmekte, insan ve hayvan sağlığı ile çevre konularında azami hassasiyet göstermektedir. Bakanlığımız, Biyogüvenlik Kurulu kararını dikkate almaktadır'' dedi. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in yazılı soru önergesini yanıtlayan Eker, GDO'lu gıdaların Bakanlığın sağlık üzerine oluşabilecek risk çalışmaları yaptığını ve tedbirler aldığını kaydetti.
Eker, Biyogüvenlik Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında Biyogüvenlik Kurulu tarafından oluşturulan Bilimsel Komitelerin değerlendirmelerini yapan uluslararası kuruluşların görüşlerini, bilimsel araştırmaların sonuçlarını, farklı ülkelerde üretim, tüketim durumları ile çevre ve insan sağlığına olası risklerini dikkate aldığını belirtti. Bakan Eker, ''Bugüne kadar yem amaçlı izin verilen soya ve mısır çeşitlerinde risk oluşturabilecek bir unsura rastlanılmamıştır'' dedi. Eker, şunları kaydetti:
''Biyogüvenlik Kanunu ve Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik gereği kurulan Biyogüvenlik Kurulu, GDO veya ürünlerine ilişkin yapılan başvuru hakkında Bilimsel Komiteler tarafından bilimsel esaslara göre yapılan risk değerlendirmesi ve sosyo-ekonomik değerlendirme sonuçlarına göre karar vermektedir. Kurul ve komiteler çalışmalarında çok titizlikle hareket etmekte, insan ve hayvan sağlığı ile çevre konularında azami hassasiyet göstermektedir. Bakanlığımız, Biyogüvenlik Kurulu kararını dikkate almaktadır.
Biyogüvenlik Kurulu, küresel çapta genetiği değiştirilmiş ürünlere ilişkin çalışmaları ve bu kapsamda uluslararası kuruluşların bilimsel araştırma sonuçlarını takip etmektedir. Kurul tarafından konu ile ilgili her türlü kaynak bilimsel bir çalışma ile değerlendirilmekte ve nihai karar verilmektedir.
Bakanlığımız tarafından, Biyogüvenlik Kurulu kararında belirtilen koşulların yerine getirilmesi ve halk sağlığının korunması amacıyla gerekli denetimler titizlikle yapılmaktadır.''
Bakanlıkça yürütülen etkin çalışmalar ve verilen desteklerle mısır, soya, ayçiçeği gibi yağlı tohumlu bitkilerin üretimde son yıllarda önemli artışlar yaşandığına işaret eden Eker, ''Bakanlığımızca yağlı tohumlu bitkilerin de içinde olduğu, ülkemizde arz açığı bulunan ve stratejik açıdan önemli 17 ürüne fark ödemeleri kapsamında prim desteği verilmektedir. Bu kapsamda 2002 yılında 186 Milyon TL olan toplam prim desteği ödemeleri, 2011 yılında 2 milyar 502 milyon TL'ye yükselmiştir. Tüm bu destekler ile üretim maliyetinin önemli bir kısmı karşılanarak üretim ve verimde artışlar sağlanmıştır''' dedi.
Eker, TÜİK verilerine göre, son 9 yılda mısır üretiminde yüzde 100, soya üretiminde yüzde 42, ayçiçeği üretiminde yüzde 61 artış olduğunu, üretimin arttırılması için destek çalışmaları ile yatırım projelerine devam edileceğini bildirdi.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52