banner50

banner52

19 Ekim 2017 Perşembe

Türkiye'de fipronilli yumurta yok

Türkiye'nin peynir ihracatı 10 katına çıkabilir

Türkiye'nin, küresel ticarette peynirdeki 160 milyon dolarlık payının, destekleyici politikalarla ve ürünleri markalaştırarak 10 kat arttırılabileceği ifade ediliyor.

banner46
03 Ağustos 2017 Perşembe 15:56
Türkiye'nin peynir ihracatı 10 katına çıkabilir


Gıdavitrini - Türkiye'nin, küresel ticarette peynirdeki 160 milyon dolarlık payını, ürünlerini markalaştırarak 10 kat arttırabileceği belirtiliyor. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, peynirciliğin önemli bir sektör olduğunu ve dünyada 26 milyar dolarlık bir ihracat rakamını yakaladığını söyledi.

Türkiye'nin küresel peynir ihracatındaki payının sadece binde 6 olduğunu belirten Özçatalbaş, "Oysa Türkiye 200 kadar peynir çeşidiyle dünyanın sayılı ülkelerinden birisi. Son derece kaliteli ürünlerimiz var ancak bunları dünya gündemine getiremiyoruz. 26 milyar dolarlık peynir ihracatı pazarında Türkiye'nin 160 milyon dolarlık bir payı bulunuyor. Peynir ihracatımız 10 kat artırılabilir." dedi.

Markalaşmayla başarı sağlanabilir

Tarım ve dış ticaret politikası içinde peynire özel strateji belirlenmesi gerektiğini anlatan Özçatalbaş, coğrafi işaret, organik ürün sertifikalandırma gibi uygulamaların artırılmasıyla sektörün önünün açılabileceğini ifade etti.

Özçatalbaş, Türkiye'nin tekstil, endüstri ve turizm gibi alanlardaki gibi tarımda da markalaşmaya önem vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Peynirde kalite ve marka belirleyicidir

Ambalajlı Süt ve Süt Üreticileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı da Türkiye'nin Ortadoğu ve Körfez ülkeleriyle Kuzey Afrika başta olmak üzere birçok bölgeye peynir ihracatı yaptığını belirterek, Türkiye'nin pazar payının artırılması için uygulamaya konulan yurt dışı pazar araştırması ve fuar katılım desteğinin önemine işaret etti.

Türk sütü ve süt ürünlerinin uluslararası organizasyonlarda yeterince temsil edilemediğine değinen Çallı, şöyle konuştu:

"Peynir gibi katma değeri yüksek ürünlerde kalite ve marka belirleyicidir. Kalitesiyle pazarda kabul görmüş ve markalaşmış bir ürünün fiyatı, belirli bir noktadan sonra ikinci planda kalmakta ve bu da süt ürünleri ihracatımızın artırılması noktasında oldukça önemli hale gelmektedir. Bunun en güzel örneği, bugün peynir ihracatımızda oldukça önemli bir ürün olan ve Ortadoğu ülkelerinde 'Turkish Labneh' olarak kabul gören labne peyniridir."

Destekleyici politikalar sorunları çözecek

Muratbey Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol da karlılığın düşük oluğu sektörde firmaların büyük bir çoğunluğunun markalaşmaya kaynak ayıramadığına dikkati çekerek, "Markalaşma demek bedel, masraf, tanıtım demek. Ortadoğu pazarından gelen düşük fiyat talebine Türk üreticilerinin düşük kaliteyle cevap vermesi de Türk mallarının imajının yıpranmasına neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki süt fiyatlarının şu anda Avrupa ile aynı olduğunun altını çizen Erol, "Süt kalitemiz Avrupa'dan daha düşük ve ihracat için verilen destekler de son dönemde biraz azaldı. İstikrarlı bir süt üretiminin olmadığı bir ülkeyiz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: TRT Haber

banner21

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kırmızı et fiyatlarının artışı hangisi ile ilgilidir?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    KARİKATÜR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV
    banner20