Hangi ülkede ne kadar bahşiş verilir?

Yeme içme sektörü başta olmak üzere hizmet sektöründe ülkeden ülkeye farklılık gösteren bahşiş kültürü Türkiye'de ve dünyanın diğer ülkelerinde nasıl uygulanıyor?

Hangi ülkede ne kadar bahşiş verilir?


Gıdavitrini - Türkiye’de bahşiş olarak yüzde 10’a yakın bir meblağın bırakılması adettendir. Aslına bakarsanız zaten birçok işletme, bahşişi de adisyonun sonunda son kalem olarak ilave eder. Taksilerde genelde para üstü almak pek mümkün değildir; 'zoraki' bahşişlere mecbur kalabilirsiniz.

Ancak bahşiş kültürü ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor, hatta bunun hakaret sayıldığı toplumlar bile var. Peki, hangi ülkede ne kadarı makbul? Uğruna akıllı telefon uygulamalarının dahi hazırlandığı bu sorunun cevabı haberin detayında.

İşte ülkeden ülkeye bahşiş kültürü:

Mısır

Mısır'da restoranlarda faturanın en fazla yüzde 10’u bahşiş olarak veriliyor. Taksilerde tutar genellikle yuvarlanıyor. Otelde oda hizmetçileri ya da bavulları taşıyan görevlilere de 10 euroya kadar tip verilebiliyor.

Çin / Japonya

Bu ülkelerde uluslararası oteller dışındaki mekanlarda bahşişin her türlüsü hakaret olarak algılanabiliyor. Ancak Çin'de turist merkezlerinde servis görevlileri faturanın yüzde 10’una tekabül eden miktarı tip olarak kabul edebiliyor. Otellerde oda hizmetçilerine 2-3 yuan, tur rehberlerineyse 1 dolar bırakılabilir. Japonya'da iyi bir servis, küçük bir armağan ya da 2 dolar tiple ödüllendiriliyor.

Fransa

Restoran ya da kafelerde tip oranı yüzde 10-15; genelde masanın üzerine bırakılıyor. Otellerde bahşişin verilmesi şart değil, taksi sürücüleriyse genellikle tutarın yüzde 10’unu tip olarak bekleyebiliyor.
 
Yunanistan

Restoranlarda genellikle garsonlara faturanın yüzde 10’u oranında bahşiş bırakılırken, otellerde oda hizmetçileri seyahatin son gününde müşterilerden küçük bir tip bekliyor ve nezaket kuralları gereği paranın görevliye kişisel olarak verilmesi gerekiyor. Taksilerde tutar Mısır’daki gibi üste yuvarlanıyor.

İngiltere / İrlanda

İngiltere'de restoranlarda hesabın yüzde 15’i, İrlanda'da ise yüzde 10’una tekabül eden miktarı bahşiş olarak veriliyor. Fişte servis için bir miktar belirlenmiş ve alınmışsa o zaman bahşişin miktarı daha az olabiliyor. Taksilerde genellikle tutar yuvarlanıyor.
İtalya

Gastronomi sektöründe bahşiş çok olağan değil. Genellikle restoranlarda faturada ‘coperto’ olarak belirtilen, masanın hazırlanması ve ekmek için bir miktar alınıyor. Ek olarak müşteri 2 euroya kadar bahşişler de bırakılabiliyor. Kahve satılan kafelerdeyse genellikle bahşişin bırakılması için bir tabak ya da kumbara bulunuyor. Otellerde oda hizmetçileri haftalık 5 euro tip alıyor. Taksilerde tutar yuvarlanıyor.

Avusturya

Restoran ve taksilerde tutarın yüzde 5-10’u arasında bahşiş bırakmak makul. Otellerde ise bavulları taşıyan görevliler bavul başına 1 euro alıyor. Oda hizmetçilerine günlük 2 euroya kadar bahşiş veriliyor.

Portekiz / İspanya

Yeme içme sektöründe faturanın yüzde 15’i oranında bahşişler bırakılıyor. Taksilerde de tutar yine yuvarlanıyor.

İskandinavya

Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da restoran ya da otellerde servis ücreti toplama ekleniyor ancak yine de tutar yuvarlanabiliyor.

Tayland / Malezya

Restoranlarda fatura tutarının yüzde 10’u oranında veriliyor. Yüzde 10’un altındaki bahşişler hakaret olarak kabul ediliyor.

ABD / Kanada

Amerika ülkelerinde restoran çalışanlarının maaşları düşük olduğu için restoranlarda faturanın yüzde 15-20’si oranında bahşişler bırakılabiliyor. Bavul taşıyan görevliler Kanada'da bavul başına 1-2 dolar, oda hizmetçileri de günlük 1-2 dolar alıyor. Taksilerde de bahşişin oranı bir hayli yüksek, yüzde 15 civarında.
Kaynak: DW Türkçe

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2017, 14:50

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52