Türkiye ve Rusya tarım ve gıdada anlaştı

AB bölgesi ve Amerika'nın Ukrayna krizi sebebiyle ambargo uyguladığı Rusya, Türkiye ile tarım ve gıda ürünleri ticaretine destek konusunda anlaşma sağladığını duyurdu.

Türkiye ve Rusya tarım ve gıdada anlaştı
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Rusya ve Türkiye’nin karşılıklı tarım ve gıda ürünleri ticaretini artırmak niyetinde olduğunu açıkladı. Ulyukayev, Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile İstanbul’da yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere, “Tarım, hammadde ve gıda ürünleri ticaretinin artırılmasına destek verme konusunda anlaştık. Ayrıca Türkiye’den tarım ürünleri ithalatını genişletmeye ilgi duyduğumuzu teyit ettik” dedi.
Türkiye’den gıda ve tarım ürünlerinin ithalatının kolaylaştırılması konusunda planlanan bir dizi tedbirin buna yardımcı olacağını belirten Rusyalı bakan, karayolu taşımacılığı alanında Türkiye için kotaların artırılması olanağının görüşüldüğünü anlattı. Ulyukayev, “Bir diğer tedbir, gümrük prosedürlerin kolaylaştırılması olabilir. Üçüncüsü, bitki sağlığı taleplerle ilgili olabilir” şeklinde konuştu.
Türkiyeli işadamlarının makul fiyatlandırma politikası izlemesi umudunu dile getiren Ulyukayev, ayrıca Rusya gümrük organları ile bitki sağlığı ve veteriner kontrol kurumlarının taleplerine uyulmasını istedi.
Öte yandan 2013’te iki ülke arasındaki ticaret hacminin 32,7 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Türkiye Ekonomi Bakanı Zeybekçi, “Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara kadar artırma hedefinin tutturulması içi mevcut sorunları çözmek için çaba artırılmalı” dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2014, 17:22

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52