Türkiye tüketimde dünya beşincisi!

Tüketim harcamaları Türkiye'de GSYH'nin yüzde 70.1'ini oluşturuyor. Türkiye, söz konusu oranla 60 ülke içinde 5'inci sırada yer alıyor.

Türkiye tüketimde dünya beşincisi!
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 2012 itibariyle yapılan uluslararası karşılaştırmaya göre hanehalkı tüketim harcamalarının Türkiye'de GSYH'nin yüzde 70.1'i gibi çok büyük bir bölümünü oluşturduğunu belirterek, Türkiye'nin söz konusu oranla 60 ülke içinde 5'inci sırada yer aldığını vurguladı. TİSK, yatırımın payının ise yüzde 20.3'te kaldığına dikkat çekti.

TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü (IMD) tarafından yayınlanan 2013 Dünya Rekabet Gücü Yıllığı dünya ülkelerinde büyümenin kaynakları açısından çarpıcı sonuçları ortaya koyduğuna dikkat çekildi. TİSK, rapor sonucuna yönelik değerlendirmeleri baz aldığı açıklamasında, 2012 itibariyle yapılan uluslararası karşılaştırmaya göre hanehalkı tüketim harcamalarının Türkiye'de GSYH'nin yüzde 70.1'i gibi çok büyük bir bölümünü oluşturduğuna işaret etti. Türkiye'nin söz konusu oranla 60 ülke içinde 5'inci sırada yer aldığını vurgulayan TİSK, en yüksek oranın yüzde 83.7 ile Ukrayna'da iken en düşüğünün yüzde 12.7 ile Katar'da olduğunu dile getirdi.

GSYH büyümesine katkıların üç unsurdan meydana geldiğini vurgulayan TİSK, bunları hanehalkı ve devletin tüketim harcamaları, yatırımlar ve net ihracat olarak sıraladı.

YATIRIMIN PAYI YÜZDE 20.3'TE KALDI
Türkiye 2012'de büyümede tüketime ağırlık vererek dünyada ilk sıralarda yer alırken, yatırımın payının yüzde 20.3'te kaldığını vurgulayan TİSK, şunları kaydetti:
"Buna karşılık, aynı kaynağa göre GSYH'de yatırımların payı hızlı ilerleyen ekonomilerde yüzde 25'in altında değil ve Çin'de yüzde 45.1 düzeyinde.
İhracatın GSYH'ye oranı açısından büyüklük sıralamasına gelince, Türkiye 60 ülke içinde mal ihracatında 51'inci, hizmet ihracatında 41'inci sırada, kısaca durumumuz parlak değil. Hızlı ve istikrarlı kalkınma sağlamak ve cari açık gibi önemli risklerden kaçınmak için büyümede tüketimin ve ithalatın rolünü azaltarak yatırımların ve ihracatın katkısını artıracak politikalara yönelmek zorunlu görülmelidir."

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2013, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52