TÜRKAK kanunu Meclis'ten geçti

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

TÜRKAK kanunu Meclis'ten geçti

Kanuna göre, TÜRKAK'ın Danışma Kurulu içinde, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile her coğrafi bölgeden en çok üyeye sahip odalardan temsilciler de bulunacak. Kurumun Danışma Kurulu'nda, ilgili bakanlıklar ile sivil toplum kuruluşlarından toplam 90 daimi temsilci olacak.

Danışma Kurulu akreditasyonla ilgili politika, strateji ve hedeflerin belirlenmesine yönelik tavsiyelerde bulunacak, kurumun yaptığı çalışmaları değerlendirerek, yıllık çalışma programı önerisinde bulunacak.

Kurumun Yönetim Kurulu, 7 kişiden oluşacak. Yönetim Kurulu üyeleri, Danışma Kurulu üyeleri içinden Bakan tarafından atanacak.

TÜRKAK, uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite edecek, bu kuruluşların ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenen belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin edecek.

Kurum, uygunluk değerlendirme kuruluşlarına akreditasyon hizmeti sunan tek kuruluş olarak, akreditasyon ile ilgili gerekli kıstas ve tedbirleri belirleyecek.

Akredite edilmek üzere başvuran kuruluşların ilgili standartlara ve ölçütlere göre denetimini yapacak olan TÜRKAK, bu denetim sonucunda kuruluşun akredite edilip edilmemesine karar verecek ve akredite edilen kuruluşları izleyecek. Kurum, akreditasyonun kapsamını değiştirebilecek, gerektiğinde akreditasyonu askıya alabilecek.

Kurum, uluslararası ve bölgesel akreditasyon birlikleri ve örgütleri, ülkelerin akreditasyon kuruluşları ve akreditasyon kuruluşu bulunmayan ülkelerdeki akreditasyonla ilgili kurum ve kuruluşlarla ilişkiler kuracak ve işbirliğinde bulanacak, akreditasyon amacıyla başvuran kuruluşların müracaatı, değerlendirilmesi ve akredite edilmesi ile ilgili olarak elde edilmiş bilgilerin gizliliğini koruyacak.

Yurtiçinde ve yurtdışında, akreditasyonun önemini ve kalite bilincini artırıcı faaliyetlerde bulunacak olan TÜRKAK, görev alanına giren konularda eğitim verecek, araştırma ve yayın yapacak. Kurum ayrıca, iyi laboratuvar uygulamaları konusunda ulusal izleme otoritesi olarak hizmet verecek.

TÜRKAK, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının gerçekleştirdikleri faaliyetleri icra edemeyecek, verdikleri hizmetleri sunamayacak, bir uygunluk değerlendirme kuruluşunda hissedar olamayacak ve bu kuruluşlara danışmanlık hizmeti veremeyecek.

Kurum; Ürün, Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı, Laboratuvar Akreditasyon Başkanlığı, Sistem Akreditasyon Başkanlığı, Personel Akreditasyon Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Yönetim Hizmetleri Başkanlığı'ndan oluşacak. Kuruma toplam 198 kadro ihdas edilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52