Sağlıklı nesiller için 'gıda'da duyarlı olmalıyız

Obezite, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi bugünün önemli sağlık sorunlarına cevap verecek şekilde yeniden formüle edilmesinde, gıda sanayine büyük görevler düşüyor.

Sağlıklı nesiller için 'gıda'da duyarlı olmalıyız
Gıdavitrini - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, gıda ürünlerinin, obezite, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi günümüz dünyasının önemli sağlık sorunlarına cevap verecek şekilde yeniden formüle edilmesinde, gıda sanayine büyük görev düştüğünü söyledi. Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenen Crans Montana Forumu’na katılarak bir konuşma yapan Bakan Eker, gıda sanayinin; besinlerde azaltılmış tuz ve doymuş yağ kullanımı, tam tahıl oranının artırılması, tüketiciyi doğru bilgilendirecek şekilde paketleme ve etiketleme yapılması, gıda ile ilgili pazarlama stratejilerinin doğru belirlenmesi toplum sağlığının korunması ve sağlıklı bir nesil oluşturulması bakımından daha duyarlı olması gerektiğini dile getirdi.

Uluslararası işbirliğinin arttırılması ve küresel büyüme ve yüksek düzeyde istikrar güvenlik ve eşitliği sağlamayı amaçlayan Crans Montana Formu’nun bu yılki teması; “hangi dünya için hangi enerji?” Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in eşi Mehriban Alyeva himayesinde gerçekleştirilen Crans Montana Forumu’nda, dünyanın dört bir yanından bir araya gelen devlet, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri 4 gün boyunca ana temaya paralel alanlarda görüşlerini açıkladılar.

Forumun “Gıda sanayinin yeni ve anahtar rolü” konulu panelinde konuşan Bakan Eker, gıda maddesinin insanın enerji kaynağı olmasıyla ana temayla doğrudan ilgili olduğuna dikkat çekerek, enerjinin de üretimden tüketime kadar gıdanın en önemli girdisi olduğunu söyledi. Günümüz dünyasında insanların “gıda” ile giderek farklılaşan bir etkileşim içerisinde olduğuna işaret eden Bakan Eker “Tüketici, artan bilincine bağlı olarak, artık tükettiği gıdanın nereden geldiğini, hangi işlemlere tabi tutulduğunu, hangi besin ögelerinden hangi miktarlarda içerdiğini bilmek istiyor. Tükettiği gıdanın güvenilirliğini ve kalitesini sorguluyor. Sağlıklı beslenme modern çağın en önde gelen eğilimleri arasındadır. Hızlı yaşam koşulları, daha hızlı hazırlanabilir ve tüketilebilir, daha uzun süre saklanabilir gıdalara talebi artırmaktadır” dedi.

GIDA MADDELERİ YAKIT OLARAK KULLANILMAMALI
Gıda ve enerjinin bağlantısının çok dikkatle değerlendirilmesi gereken bir husus olduğuna işaret eden Eker “Tarım arazilerinde biyoyakıt üretimi enerji sektörüne katkı sağlarken uzun vadede gıda arzındaki azalmaya ve fiyatların yükselmesine neden olabilecektir. Azalan arza kıyasla gıdaya artan talep, bu konuda zorlayıcı bir etkendir. Bu alandaki fırsatları, hem gıda hem de enerji sektörünün yararına dengeli bir şekilde değerlendirmek gerekmektedir.

Günümüze gıda sanayii ham petrole, yani sınırlı bir kaynağa dayanmaktadır. Sera gazı salımı ile iklim değişikliğinin etmenlerinden birisi olan gıda sanayiinde bu anlamda da uzun vadeli politikalar geliştirilmesine ihtiyaç vardır. “Yeşil” üretim bu yönden öne çıkan ve çokça tartışılan güncel bir konudur. Tarımsal üretimin ihtiyacı olan enerjinin mümkün olan ölçüde yenilenebilir kaynaklardan sağlanması ve üretim teknolojilerinin geliştirilmesi bu konuda atılacak adımlardır” şeklinde konuştu.

Moderatörlüğünü Cezayir SIM SPA Groupe Başkaın Abdelkader Taieb-Ezzraimi’nin yaptığı forumda; Azerbaycan Tarım Bakanı İsmat Abasov, IFAD temsilcisi Abdelkarim Sma ve Azersun Holding Başkanı ve İşadamı Abdulbari Güzel de birer konuşma yaptı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52