Kafkasya kapıları tohumcuya açıldı

Gıda Bakanı Mehdi Eker, Azerbaycan ile yapılan anlaşmayla tohumculuk sektörünün Azerbaycan'a girişi ve faaliyetlerinin kolaylaştırıldığını söyledi.

Kafkasya kapıları tohumcuya açıldı

Azerbaycan temaslarını değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bitkisel ürünlerin ticaretini kolaylaştırmayı öngören "Bitki Koruma ve Karantina alanında İşbirliği" anlaşması imzaladıklarını, bu anlaşmanın tohumculuk sektörüne bazı kolaylıklar getirmesini beklediklerini vurgulayarak, "Türkiye'den buraya ihraç edilen tohumlarda kural olarak konulan 3 ila 4 yıl gibi bekleme süresinin kısaltılması konusunda mutabakata vardık" dedi.

Mehdi Eker, anlaşmanın tohumculuk sektörünün Azerbaycan ile ticareti ve buradaki faaliyetinin kolaylaştırılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Azerbaycan ve Türkiye arasında tarım alanında çeşitli şekillerde işbirliğinin olduğunu hatırlatan Bakan Eker, TİKA aracığıyla arıcılık, tarım hayvancılığı, kırsal kalkınma ile ilgili projeler yürüttüklerini, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile işbirliği çerçevesinde de Azerbaycan'dan gelen projeleri hibe yoluyla desteklediklerini belirtti.

Görüşmelerde dile getirilen en önemli konuların başında Azerbaycan ile tercihli ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanması ve yürürlüğe girmesi olduğunu söyleyen Bakan Eker, "Azerbaycan'ın 1 milyar 400 milyon dolarlık gıda ve tarımsal ürün ithalatında Türkiye'nin payı yaklaşık 170 milyon dolar civarında. Bu rakam çok cüzi" diye konuştu.

Azerbaycan'ın diğer ülkelere bu alanda vergi muafiyeti ve diğer kolaylıklar sağladığını, bunun da Türkiye açısından rekabeti zorlaştırdığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, tercihli ticaret anlaşmasının iki ülke arasındaki ticari adımları kolaylaştıracağını dile getirdi.

Anlaşmaların, Türkiye'nin tarım alanındaki tecrübelerinin burada da kullanılmasını öngördüğünü kaydeden Mehdi Eker, önümüzdeki dönemde Azerbaycan'a bu konularda yardımcı olmak ve sorunların giderilmesinde öneriler geliştirmek üzere toplulaştırma, modern sulama sistemleri ve tohumculuk konusunda uzmanların geleceğini bildirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52