Sağlığınız için mutfaktan uzak tutun

İnsan sağlığına olumsuz etkisi olan, metal, plastik, alüminyum gibi malzemeler mutfağınızda tehlike saçıyor.

Sağlığınız için mutfaktan uzak tutun
Hepimizin mutfaklarında yer alan ve gün boyu elimizin altında dolaşan pek çok masum görünümlü alet edevat aslında sağlığımızı ciddi derecede tehdit ediyor.

Peki mutfağımızdan uzak tutmamız gerekenler neler?

Teflon tencere ve tavalar: Yanmaz ve yapışmaz pişiriciler; kanser, doğum kusurları, bağışıklık sistemini çökertme, kalp krizi ve felç riskini artırmaya yol açan kimyasal toksik karışımlar içeriyor. Bu kimyasal suçlular; halı, kıyafet, ütü masası, ocak, tencere ve tavalardaki su ve leke geçirmez kaplamalarda kullanılan florin bileşikleri.

Alüminyum tencere ve tavalar: Alüminyumun Alzheimer hastalığı ile bağlantısı tespit edildi. Bu malzemeden yapılan pişirme kapları hafif ve ucuz olduklarından tercih ediliyor. Alüminyum kabın içine tuzlu ya da asidik yiyecekler konulduğunda metal yüzeyde çukurluklar oluşur ve yiyeceklere alüminyum bulaşır. Hem teflon hem de alüminyum yerine toprak, paslanmaz çelik, seramik, cam, porselen ve dökme demir pişiriciler kullanmayı tercih edilmeli.

Plastik malzemeler: Mutfağınızda plastik ne varsa atın! Bu gereçler, ısı aldıklarında erir. Sıcak bir tava, plastik bir kaşık ya da spatula için uygun bir kullanım alanı değildir. Isıyla temas ettiğinde kanserojen madde açığa çıkaran plastik yerine paslanmaz çelikten spatula, kepçe gibi gereçler ile cam ya da metal kapları tercih etmek gerekir.

Plastik saklama kapları: Pek çok plastik kap, belli bir zamandan sonra kırılır ve ısındığında, ovulduğunda ya da deterjana maruz kaldığında bozulur. Polikarbonat plastikte bulunan temel içerik maddesi Bisfenol A, çoğunlukla biberonlarda ve geri dönüşümlü süt şişelerinde kullanılıyor. 

Laboratuvar deneylerinde Bisfenol maddesinin farelerde doğal hormon seviyesini bozduğu, genetik hasara ve düşük gebeliklere yol açtığı ortaya çıkarıldı. Dolayısıyla sağlıklı mutfaklar için marketten plastik içinde satın aldığınız gıda ürünlerini derhal plastikten kurtarmalısınız.

Metal kaplar: Domates, turşu, limon, karbonhidratlı içecekler, çay gibi asidik gıdalar, metal ile etkileşime geçtiğinde zehirli hale gelir. Galvanizli metal kaplardan zehirli miktarda çinko gıda içine sızabilir. Dolayısıyla metal kaplar yerine cam kapları kullanmak daha sağlıklıdır.

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2014, 13:08

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52