Trakya, süt üretiminde liderliğe oynuyor

Trakya Bölgesi, çeltik ve ayçiçeğinden sonra süt üretiminde de Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor.

Trakya, süt üretiminde liderliğe oynuyor
Hijyenik süt üretiminde başı çeken Trakya Bölgesi, çeltik ve ayçiçeğinden sonra bölgede üretilen sütü de pazara sunuyor. Bölgede AB standartlarına uygun 80 ton süt üretilip pazarlanıyor.

Trakya, çeltik ve ayçiçeği üretiminin yanı sıra, süt üretimiyle de adından söz ettiriyor. Hayvan hastalıkları açısından "ari" bölge olması nedeniyle hijyenik süt üretiminde de iddialı olan Trakya'da üretilen süt, birlik ve kooperatifler aracılığıyla pazara sunuluyor.

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, Edirne merkez, ilçe ve köylerinde günlük  600-650 ton süt üretildiğini söyledi.

Kentte üretilen sütün çoğunlukla bölge pazarında tüketildiğini belirten Suiçmez, merkezde üretilen 80 ton sütün 40-45 tonunun birlik tarafından, kalan kısmının ise köylerdeki bireysel kooperatifler aracılığıyla pazara sürüldüğünü ifade etti.

Edirne'de AB standartlarında süt üretimi yapıldığını vurgulayan Suiçmez,  "Birliğimiz 2006'da 87 üyesiyle faaliyete geçti. Bugün bin 500 üyeye sahibiz. Altyapı sorunumuz çözülürse birliğimiz daha fazla süt üretebilir. Edirne Süt Üreticileri Birliği hijyen konusunda ön sıralardadır. ‘Türkiye'deki en iyi hijyene sahip tesisler Edirne'de’ diyebiliriz. Birliğimiz üreticilere yönelik konferanslar ve seminerler düzenlemektedir. Laboratuvarlarda yapılan süt kontrollerinde somatik hücre ve bakteri tahlili yapılmaktadır” dedi.

Kırklareli Süt ve Yatırım A.Ş. danışmanı Memiş Uçar da Kırklareli'de günlük bin 200 ton süt üretildiğini söyledi. Kentte 15 süt ve süt ürünleri işletmesinin faaliyet gösterdiğini belirten Uçar, günde 10 ton kaşar peyniri, 30 ton beyaz peynir ile 70 ton yoğurt ve ayran üretildiğini ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52