Tariş'ten ‘İran üzümü’ tepkisi

Çekirdeksiz kuru üzümün kilogram fiyatlarının çok kısa süre içerisinde 5 liradan 3,2 liraya düşmesi, sektör temsilcileri isyan etti.

Tariş'ten ‘İran üzümü’ tepkisi
Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının çok kısa süre içerisinde 5 TL/Kg seviyelerinden 3,2 TL/Kg’a düşmesine tepki gösterdi. Türker, üreticilerin 2013 yılı ürününde rekoltenin çok düşük gerçekleşmesi nedeniyle zaten mağdur olduğunu, son zamanlarda yaşanan fiyat düşüşünün ise üreticinin bu mağduriyetini daha fazla artırdığını, stoklarında üzüm bulunduran tüccarların da fiyatların düşüşünden zarar gördüğünü söyledi.
Birlik Başkanı Türker, durumu şöyle özetledi:

"Sezon başında rekolte eksikliği nedeniyle üzüm fiyatlarının yükselmesi sonucunda bazı ihracatçıların Türk üzümü yerine transit ticaret yoluyla İran üzümü pazarlaması ve Avrupa piyasasına yapılan Amerikan üzümü satışları üzüm fiyatlarının düşmesindeki en önemli etken olmuştur. Alkol fabrikaları tarafından her yıl 30 bin ton civarında sultani üzüm alınıyor. Ancak bu sene alımın çok az miktarda kalmasının da fiyatların düşmesindeki bir diğer etken oldu.
Bazı ihracatçılar da Türk üzümü yerine İran üzümü ihraç ettiler. Bu nedenle, bugün itibariyle ülkemizin üzüm ihracatında geçen yıl aynı tarihe göre 51.000 ton azalma gerçekleşti. Ayrıca, bazı ihracatçılar yurt dışı alıcılarına bu sene rekoltenin çok yüksek olacağı yönünde raporlar verdiler, bunun sonucunda alıcılar üzüm almak için beklemeye geçti. Bu durum talep yetersizliğine yolaçtı, fiyatlar da doğal olarak düştü."

Türker, son olarak “Yeni yıl ürününün hasat edilmesine daha dört ay süre var, bu çok uzun bir zaman, dünyada değişen küresel iklim şartları nedeniyle 2014 yılı ürünü rekoltesinin ne kadar gerçekleşeceğini tahmin etmek için henüz erken” diyerek sözlerini tamamladı. iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2014, 00:25

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52