Tarım ve gıdada makas açıldı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada üretici ve tüketici arasındaki makasın açıldığını belirtti.

Tarım ve gıdada makas açıldı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada üretici ve tüketici arasındaki makasın açıldığını belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, Tüketici Fiyatları Endeksinde (TÜFE) temmuz ayında fiyatların yüzde 0,31, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,22 yükseldiğini hatırlatarak, aynı ay itibarıyla son bir yıllık dönemde genel enflasyonun yüzde 8,88 artmasına karşın, gıda ve alkolsüz içeceklerde artışın yüzde 12,72'yi bulduğunu ifade etti.

Bayraktar, tarım ve gıdada üretici ve tüketici arasındaki makasın açıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyonun yüzde 12,72 arttığı bir ortamda, tarımda üretici fiyatlarındaki artışın yüzde 4,26'da kalması üretici market fiyatları arasındaki dengesizliği gösteriyor. Üretici ile tüketici arasındaki zincir kırılmalı, üretici de kazanmalı, tüketici de uygun fiyatla gıdaya ulaşabilmeli. Gıda ve alkolsüz içeceklerde temmuz ayı itibarıyla yıllık artış yüzde 12,72'yi buldu ama tarımda ÜFE'de yüzde 4,26'da kaldı. 12 aylık ortalamalara bakıldığında, TÜFE'de genel enflasyonun yüzde 7,47 olmasına karşın, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 7,92 oldu. 12 aylık ortalamalara göre, üreticide genel enflasyon yüzde 3,23 artarken, tarımda yüzde 0,18 geriledi. Tarımın alt kalemlerinden olan tarım, avcılıkta yüzde 0,33, ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 1,30 gerileme görülürken, balıkçılıkta yüzde 8,28 artış meydana geldi."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52