Dikenine aldanmayın, tam bir vitamin deposu

Akdeniz kıyı kesiminde yetişen ve vitamin deposu olduğu açıklanan Frenk yemişi, lezzetine karşı üzerindeki dikenleri nedeniyle toplaması zor bir meyve...

Dikenine aldanmayın, tam bir vitamin deposu
GIDAVİTRİNİ - Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yoğun yetişen Frenk yemişi, tadının lezzetli olmasına karşı üzerindeki dikenleri nedeniyle toplaması zor bir meyve. Çoğu zaman toplaması zor olduğu için Ege ve Akdeniz kıyılarında dalında çürümeye terk edilen meyve Manavgat pazarlarında göze çarpıyor. Vitamin deposu olduğu ifade edilen meyvenin tanesi 1 liradan satılıyor.

Dikenli incir Manavgat semt pazarlarında tanesi 1 liradan alıcı buluyor. Kesilmiş şekilde satışı ise 2 lira. Manavgatlı Emine Baştuğ, zor şartlarda topladıkları Frenk yemişini tanesini bir liradan sattığını söyledi. Semt pazarlarında ortalama 40 dikenli yemiş sattığını belirten Bağtuğ, dikenli incirin halk arasında Hint ve Frenk yemişi ismi ile bilindiğini ve toplamasının çok zor olduğunu söyledi. Dikenli incirin ince dikenlerinin ellerine batmaması ve kaşıntı yapmaması için eldiven kullandığını belirten Baştuğ, "Frenk yemişinin toplaması çok zor. Ele dikeni battığı için toplamaya kimse yanaşmıyor. Semt pazarlarında tadını merak eden turistlerde satın alıyor. Dikenli yemişi kabuğundan ayırmasını maşa ve bıçak kullanarak yapıyorum. Temizleyerek tanesini 2 liradan satıyorum. Frenk yemişini yerleşik Alman ve Hollandalılar çok seviyor." diye konuştu.

ŞİFA KAYNAĞI
Manavgat Sağlık Derneği (MASADER) Başkan Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan, halk arasında Frenk yemişi bilinen meyvenin adeta vitamin deposu olduğunu söyledi. Frenk yemişinin çok güçlü C vitamini deposu olduğunun altını çizen Canan, yaz aylarında terlemeye bağlı güçsüz kalmada vücudun gün boyu dinç kalması için bir dikenli yemiş yemenin yeterli olacağını ifade etti. Frenk yemişinin vücudu dinç tutma yanı sıra midenin kolay çalışmasını sağladığını belirten Canan, şöyle devam etti: "İçerdiği vitaminler sayesinde iyi bir şifa kaynağı olan dikenli incir, öncelikle sindirim sistemimizi düzenler, bağırsaklarımıza iyi gelerek kabızlığı giderir. Stres, yorgunluk ve bitkinliğe iyi gelir. Dikenli incir sayesinde yorgunluğumuzu üstümüzden atarak zinde bir vücuda kavuşabiliriz. Özellikle yaz aylarının çok sıcak olması sebebiyle bitkinlik, yorgunluk hepimizin sorunudur. Dikenli incir tüketerek kendimizi çok daha zinde hissedebiliriz."

Agrotalya Frenk Yemişi Projesi nedir?
Türkiye'nin önemli tarımsal işletmelerinden Agrotalya Tarım’ın mevcut üç faaliyet konusundan birisi olan, Frenk yemişi tedarik zinciri süreci, Türk tüketicisine yeni bir lezzet kazandırdı.
Agrotalya kendisine, özel nitelikteki tarımsal ürünlerin üretimi, işlenmesi ve pazarlaması olarak özetlenebilecek, üretimden tüketici rafına kadar olan, (üretim, depolama, işleme, boylama, ambalaj, taşıma ve pazarlama, vb) tüm süreçleri kapsayan bir faaliyet alanı seçmiştir.
Agrotalya Frenk Yemişi Projesi ile, Doğal seleksiyon, plantasyon, yurt içi, yurt dışı işbirlikleri aracılığı ile çeşit geliştirmek, üretmek, yetiştiricilik ve hasat sonrası süreçlerde Üniversiteler ile işbirliği yaparak Frenk Yemişine ilişkin teknik ve ticari bilgi üreterek, ürün işleme teknolojisine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Frenk Yemişi hakkında
Halk dilinde “Hint İnciri”, “Dikenli İncir”, ”Babutsa” ve “Kaynanadili” olarak anılan Frenk yemişi; siz tüketicilerimiz için Alanya “Gazipaşa” bölgesindeki çiftçiler tarafından doğadan toplanmıştır.
Doğal ortamda dikenli halde bulunan bu yemiş AGROTALYA tarafından dikenleri temizlenerek sizlere sunulmuştur.
Ülkemizde Frenk Yemişi, doğal ortamlarda, verimsiz, çorak, tarım arazisi olmaya müsait olmayan, hazine arazisi veya orman alanlarında kendiliğinden yetişmekte, sınırlıda olsa köylüler tarafından çit bitkisi olarak kullanılmaktadır.
Frenk yemişinin ülkemizde henüz tarımsal ve ticari amaçlı üretimi henüz yoktur.
Meyvesinin dikenli oluşu nedeniyle olsa gerek tüketimi ve ticareti yok denecek kadar azdır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52