Randevu sistemi ile kesim yapacaklar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, besiciler için yeni bir uygulama başlatıyor. Yeni uygulamada öne çıkan başlıklar...

Randevu sistemi ile kesim yapacaklar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, besiciler için yeni bir uygulama başlatıyor. Uygulama kapsamında günlük ve haftalık randevu sistemi ile hayvanlar kesilebilecek.

Ayrıca büyük besicilerin Et ve Balık Kurumu (EBK) ile yaptıkları sözleşmelerin şartları kolaylaştırıldı. Kesimlere peşin para uygulaması getirildi.

Düzenlemeleri basın toplantısı ile açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Tedbirlerimiz,bunlardan ibaret değil; hayvancılık sektörüne bu sene 2,5 milyar destekleme yapılacak. Özellikle küçük ve orta boy besicilerin sorunlarını bu yeni düzenlemelerin çözeceğini düşünüyorum. " dedi.

Eker, şu an itibari ile EBK'nın günlük bin 500 civarında hayvan kestiğini söyledi. EBK'nın satışlarında bir artışın meydana geldiğini kaydeden Eker, kendilerinin de besicileri yakından ilgilendiren ilave imkanlar getirdiklerini dile getirdi.

10 BAŞA KADAR ÖDEMELER PEŞİN

Eker, kilogramı 15 TL'den satılan karkas kesim fiyatının yüzde 10'u peşin ve geri kalan vadesi 1,5 ay olan ödemenin 30 güne, ikinci ve üçüncü kalite et için 60 gün olan vadelerin 30 güne düşürüldüğünü bildirdi.

Küçük ölçekli ve acil finansmana ihtiyaç duyan besiciler için de yeni tedbirler öngördüklerini açıklayan Eker, daha önce 4 baş hayvana kadar olan peşin ödeme uygulamasının 10 başa kadar uygulanması sureti ile bütün besicilerin bu imkandan sağlandığını belirtti. Eker, 10 başa kadar ise ödemelerin peşin yapılacağından söz etti.

YENİ DÜZENLEME

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, getirdikleri yeni düzenlemeler ile ilgili şunları aktardı:
"Sözleşmeli besicilikte asgari 10 adet büyük baş hayvan besleme zorunluluğunu 5'e düşürdük. Kesim için daha önce sözleşme yapanlara 4 ad süre verilirken, bu 2 aya indirildi. 2 ay sonrası içinde EBK ile bir besici, sözleşme yapabilecek. Sözleşme yapılırken de EBK bir teminat yapıyordu. Bu teminatın miktarı da yarı yarıya indirildi. Daha önce 300 TL olan teminat miktarı, şimdi 20 büyük başa kadar 150 TL'ye indirildi. Erken ve geç kesim süresi de 60 günden 30 güne indirildi. Erken kesim ile ilgili daha önce kilogram başına 5 kuruş olan miktar, 15 kuruşa yükseltildi."

Mehdi Eker, ayrıca EBK bünyesinde bir besici hattının kurulduğunu da açıkladı. Hattın kullanılacak numarasını da veren ( 0312 284 43 84 ) Eker, verdiği numaradan tüm besicilerin bilgi alabileceğini söyledi.
haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52